Erasmus Universiteit Rotterdam

19 oktober 2000

Maatschappelijke veiligheid en technologische ontwikkelingen

Met technische hulpmiddelen de misdaad te lijf

De officiële erkenning van de Onderzoekschool Maatschappelijke Veiligheid door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is de aanleiding voor het symposium Maatschappelijke veiligheid en technologische ontwikkelingen op donderdag 19 oktober 2000 in de Gotische Zaal van de Raad van State.

In de Onderzoekschool Maatschappelijke Veiligheid werken samen de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, TNO, de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Alle lezingen op het symposium hebben als thema de invloed van technologische ontwikkelingen op de maatschappelijke veiligheid. Dergelijke ontwikkelingen, zoals cameratoezicht, DNA-technieken en databanken van gegevens van delinquenten, worden tegenwoordig vaak genoemd als veelbelovende hulpmiddelen voor politie en justitie. Daarmee, zo hoopt men, kan men sneller verdachten vinden, het bewijs gemakkelijker rond krijgen, maar ook wie ten onrechte verdacht werd sneller van alle blaam zuiveren. Zo zou de kwaliteit van opsporing en berechting, een wezenlijke voorwaarde voor de maatschappelijke veiligheid, belangrijk kunnen worden verhoogd.

Maar zijn dat soort middelen werkelijk zo effectief als soms wordt voorgesteld? Wordt de opsporing er werkelijk door geholpen? Wat zijn de kwaliteiten van zulke technische snufjes, wat behoeft men er niet van te verwachten, en welke zijn de eraan verbonden nadelen? En wil de Nederlandse samenleving wel continu worden bekeken, geregistreerd en ontleed? Wat kan, wat mag, wat werkt, wat is contraproductief, wat is aanvaardbaar?

Deze themas behoren bij uitstek tot het onderzoeksterrein van de Onderzoekschool Maatschappelijke Veiligheid, omdat het problemen zijn die om een interdisciplinaire aanpak vragen, waarin bijdragen uit de juridische, de sociale, de criminologische en de technische wetenschappen nodig zijn om een afgerond oordeel te kunnen vellen. Ter illustratie van wat zon meervoudige aanpak, zoals de Onderzoekschool Maatschappelijke Veiligheid biedt, kan opleveren, wordt op dit symposion in korte bijdragen uit alle bovengenoemde wetenschappelijk disciplines ingegaan op zin en onzin van nieuwe technologische ontwikkelingen als middel ter verhoging van de maatschappelijke veiligheid. Tevens vindt de bekendmaking plaats van een landelijke representatieve NIPO-enquête over dit actuele onderwerp.

Programma

* Prof.dr. D.J. Hessing (EUR) - Opening symposium en introductie OMV
* Prof.dr. H.G. van de Bunt (EUR/VU) - Van integriteitsscreening tot cameratoezicht: de mogelijkheden en grenzen van de toepassing van de moderne technologie bij misdaadpreventie
* Dr. L. Smit (TNO) -Preventie en repressie door middel van cameratoezicht

* Prof.dr. P.J. van Koppen (NSCR) - Het beperkte nut van forensische sporen in opsporing en bewijs

* Prof.mr. T.M. Schalken (VU) - Nieuwe technologische ontwikkelingen en de gevolgen voor rechtspraak (de Puttense moordzaak)
* Prof.mr. T.A. de Roos (UL) - Nieuwe technologische ontwikkelingen en de gevolgen voor de verdediging van verdachten (de Puttense moordzaak)

* Dr. H. Elffers (EUR) - Wat vinden Nederlanders van cameratoezicht, DNA-banken en registratie van zedendelinquenten? (uitslag landelijke representatieve enquête via het NIPO)

Noot voor de pers:
Symposium donderdag 19 oktober, 15.00 uur
Plaats: Gotische Zaal, Raad van State, Paleisstraat 1, Den Haag Info: centraal secretariaat OMV, tel. 010 408 8917 e-mail omv@frg.eur.nl
Zie ook www.omv.nl

(INLINE]