Provincie Groningen

Groningen, 31 oktober 2000 Persbericht nr. 183

Provincie reageert op inspraak provinciaal omgevingsplan

POP wordt op hoofdlijnen gehandhaafd

Gedeputeerde Staten van Groningen zien geen aanleiding om de hoofdlijnen van het ontwerp POP naar aanleiding van de ingekomen inspraakreacties te wijzigen. Wel wordt voor specifieke onderdelen een aanpassing van het ontwerp-plan voorgesteld. Voorbeelden van aanpassingen zijn o.m.:

* een algeheel verbod van reclamemasten hoger dan 6 meter - dit is een aanscherping van het ontwerp POP

* het schuin boren vanaf het vasteland in verband met gaswinning onder de Waddenzee wordt, zolang het nationaal onderzoek hierover nog loopt, niet toegestaan

* voor het omzetten van grasland in bouwland ("scheuren") in landbouwgebieden waarbij sprake is van waardevolle natuur, wordt gemeenten de ruimte gelaten, te bepalen aan welke gronden een aanlegvergunning wordt verbonden

* er wordt een impuls gegeven aan het vergroten van de kwaliteit van de calamiteiten aanpak in de provincie Groningen

In het Provinciaal Omgevings Plan geeft het provinciaal bestuur in grote lijnen aan hoe we in de toekomst op een aangename manier in Groningen kunnen wonen en werken. Het POP komt in de plaats van het Streekplan, het Waterhuishoudingsplan, het Milieubeleidsplan en het Mobiliteitsplan. Het plan is het resultaat van twee jaar intensieve communicatie met bevolking (de campagne "Kom maar op" 1998 en "Kaarten op tafel" 1999), belangengroepen en andere overheden.

In totaal zijn er ruim 200 reacties op het Ontwerp-POP binnengekomen. Uit veel reacties blijkt waardering voor de wijze van de planvoorbereiding. Wel kwam uit een deel van de reacties naar voren dat men vond dat in het ontwerp teveel nadruk wordt gelegd op economische belangen, dat er te weinig aandacht voor natuur en landschap en voor het thema water is en dat er meer bouwmogelijkheden voor kleine kernen moeten komen.
Het ontwerp POP heeft van 3 juli tot en met 8 september 2000 ter inzage gelegen. In deze periode kon een ieder schrifteljk reageren op het ontwerp-plan. Daarnaast zijn in september nog een drietal centrale hoorzitingen gehouden waarbij mondeling op het ontwerp kon worden gereageeerd.

Uit de reacties kwam naar voren dat er verschillende en vaak tegenstrijdige opvattingen leven over door het college in het ontwerp-POP gekozen uitgangspunten en hoofdkeuzen van beleid. Het merendeel van de reacties heeft betrekking op specifieke onderdelen van het ontwerp-plan zoals de aanduiding van bijzondere functies in landbouwgebied, de zuidtangent, de magneetzweefbaan, intensieve veehouderij en windenergie.

Op een aantal punten worden aanpassingen voorgesteld. Ook zullen een aantal onjuistheden en onvolkomenheden in tekst en kaarten worden aangepast.
Het ontwerp-plan is met de Nota Reacties en Commentaar, waarin alle reacties zijn samengevat en van commentaar voorzien, door GS aan provinciale staten gezonden ter vaststelling op 13 december a.s. Na vaststelling door de staten wordt het POP zes weken ter inzage gelegd. In deze periode staat voor belanghebbenden beroep open bij de bestuursrechter tegen het door de staten genomen besluit tot vaststelling van het POP.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129