Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MIN VROM: Aanscherping regelgeving ozonlaag aantastende stoffe

Aanscherping regelgeving ozonlaag aantastende stoffen:

Vanaf 1 januari ban op alle CFK.S in Europa

Vanaf 1 januari 2001 is het gebruik van alle, dus ook van de gerecycelde, CFK.s (Chloor Fluor Koolwaterstoffen) verboden. Het nieuwe verbod is een aanvulling op het productieverbod, dat in 1995 van kracht werd. Het nieuwe verbod leidt ertoe dat onder andere oudere koelinstallaties, die tot op heden nog met herwonnen CFK.s gevuld mochten worden, op korte termijn zullen moeten omschakelen of in z.n geheel worden vervangen. Tevens kan door het totale verbod de controle op illegale importen van CFK.s aanzienlijk worden verbeterd. Voor halonen geldt een gebruiksverbod vanaf 1 januari 2004, en voor HCFK.s (onvolledig gehalogeneerde CFK.s) sluit de termijn op 2015. Vrijwel alle toepassingen voor methylbromide zullen in 2005 worden beëindigd. Van een nieuwe ozonlaag afbrekende stof, het bromochloormethaan, zijn productie en gebruik met directe ingang verboden.

Dit vloeit voort uit de Verordening betreffende stoffen die de ozonlaag aantasten van de Europese Unie, die per 1 oktober jongstleden in alle lidstaten van de Unie van kracht is geworden.

Het verbod op het gebruik van Halonen raakt vooral de toepassing als brandblusmiddel. Zo zullen alle halonbevattende brandblusinstallaties per 1 januari 2004 moeten zijn vervangen.
Het gebruik van HCFK.s, die in eerste instantie als vervangers voor de CFK.s op de markt zijn gekomen, zal in fasen worden beëindigd. Het gebruik van nieuwe HCFK.s moet in 2010 worden beëindigd en vanaf 2015 mogen ook herwonnen HCFK.s niet langer worden toegepast. Op Europees niveau wordt de toepassing van Methylbromide met ingang van 1 januari 2005 beëindigd, met uitzondering van nog vast te stellen kritische toepassingen waar geen alternatieven voor beschikbaar zijn en de toepassing in de quarantaine-sector. In Nederland is de belangrijkste toepassing, bij grondontsmetting, vanaf 1992 verboden. Op enkele uitzonderingen na wordt het gebruik van methylbromide in Nederland volgend jaar beëindigd.

Export
De Verordening verbiedt tevens de export van producten die ozonlaagafbrekende stoffen bevatten of voor hun werking daarvan afhankelijk zijn. Deze maatregel treft met name de export van tweedehands koelkasten of onderdelen (compressorpotten) daarvan naar ontwikkelingslanden. In Nederland was de export van koelkasten sinds 1999 verboden.
Ook de uitvoer van de ozonlaagafbrekende stoffen zelf is verboden, behoudens bepaalde hoeveelheden voor de binnenlandse behoeften van ontwikkelingslanden. De productie hiervan in Europa wordt stapsgewijs afgebouwd totdat het verbod in 2010 van kracht wordt. In Nederland zal deze productie eerder worden stopgezet.

Afval
Het verbod op het gebruik van de CFK.s en de Halonen heeft gevolgen voor de diverse gebruikssectoren. Met de betreffende organisaties is overleg gaande over een inzamelings- en vernietigingsregeling. Particulieren kunnen apparatuur met CFK.s en Halonen (brandblussers) inleveren bij de Gemeentelijke KCA depots.

Ozonlaag
De ozonlaag omhult de wereld op een hoogte van circa 40 km boven het aardoppervlak en beschermt haar tegen een te grote dosis schadelijk ultra-violet licht. Te veel van dit licht is schadelijk voor plant, dier en mens. Door toedoen van menselijk handelen zoals het laten wegglippen van CFK.s is de dikte van de ozonlaag de afgelopen jaren verdund. Op sommige plaatsen vallen gedurende een aantal maanden van het jaar zelfs gaten in deze laag.

Regels
Mondiaal worden de stoffen die de ozonlaag aantasten sedert 1987 gefaseerd teruggedrongen op grond van het Protocol van Montreal. De nieuwe Europese verordening heeft een rechtstreekse werking in de lidstaten. Momenteel wordt het Nederlandse Besluit inzake Ozonlaagaantastende stoffen gewijzigd. Naar verwachting zal het aangepaste besluit medio 2001 formeel in werking treden.

Persvoorlichting Milieubeheer
Joost Kehrer
070 339 39 70

Faxnummer
070 339 13 52

04 okt 00 11:09