Politiebericht Groningen: Diverse 1-01-2001
Persberichten Oudejaarsnacht Regiopolitie Groningen Maandag 1 januari 2001

Relatief rustige Oudejaarsnacht

Vele straatbrandjes, een aantal georganiseerde politie optredens en zestien aangehouden verdachten leverde de oudejaarsnacht in de regio Groningen op. Een relatief rustige jaarswisseling is het algemene beeld. In de vooravond was er nauwelijks werk voor politie, brandweer en milieudiensten. Een brand in een huiskamer van een wooneenheid van het psychiatrische ziekenhuis Groot Bronswijk in Wagenborgen betekende wel dat de brandweer met middelgroot materiaal uitrukte. De brand leverde geen problemen voor de bewoners op. Achteraf viel de schade behoorlijk mee. In de gebieden van Winschoten, Hoogezand en Veendam bleef het de gehele nacht opmerkelijk rustig. Wel vonden ook hier tientallen straatbranden plaats en een uitslaande brand in Ommelanderwijk maar deze leverden de politie en brandweer geen problemen op. Politie en brandweer zijn tot nu toe tevreden over het resultaat mede dankzij het steeds snelle optreden van alle hulpverleners.

In Noordhorn werd een verdachte aangehouden die door middel van een vuurpijl een telefooncel opblies. In Uithuizen werden her en der bushokjes vernield. Een 8-jarige meisje werd in Lutjegast door vuurwerk geraakt, waardoor ze met brandwonden aan haar benen naar een ziekenhuis moest worden gebracht. Een 27-jarige Groninger raakte eveneens gewond door vuurwerk. Ook hij moest naar een ziekenhuis voor behandeling. Politie, brandweer en de gemeentelijke milieudienst werden bij een ontruiming van straatbranden in Ten Post en Garrelsweer nog wel belemmerd door een groep jongeren. Na een gecontroleerd optreden van enkele politiemensen kon de brand worden bestreden. In de stad Groningen moesten negen verdachten worden ingesloten voor openlijk geweld o.a. tegen een beveiligingsmedewerker, het vernielen van een ruit van een auto aan de Rodekruislaan , en inbraken. De ME moest eenmaal optreden tegen jongeren die in de Irislaan de werkzaamheden van brandweer en milieudienst trachtten te belemmeren. Nadat de jongeren waren verdreven konden enkele ruiten worden gedicht van een winkelpand en kon een brandende auto worden geblust. Van een brandweerauto werd nog een ruit ingegooid met een bierflesje. Hierbij liepen twee brandweermedewerkers licht letsel op. Ook werd een automobilist aangehouden die enkele toeschouwers omver reed met zijn voertuig. Ook hij werd net als alle anderen ingesloten In Winschoten brandde een aantal garageboxen in de Markstraat uit. Twee personenwagens liepen schade op. Bovendien werd een Winschoter aangehouden toen hij met vuurwerk een gat veroorzaakte in het dak van een serre van een hotel aan de Torenstraat. In Stadskanaal werden twee mannen aangehouden voor het maken van amok en het dreigen met een mes.

De brandweer moest tegen de ochtend nog uitrukken voor een uitslaande brand in Ommelanderwijk. Hier brandde een leegstaand cafe geheel uit. De brandweer zette o.a. een hoogwerker in. Een naast gelegen winkelpand met woning werd uit voorzorg ontruimd. De bewoners werden opgevangen. Hierbij werden twee verdachten voor mogelijke brandstichting aangehouden. In Garnwerd brak brand uit in een woning aan de Krassumerstraat. Hierbij kwamen twee honden door verstikking om het leven.

Al met al kregen politie, brandweer en ambulancediensten ruim 500 meldingen te verwerken. In de loop van de dag moet een totaal beeld worden verkregen van mogelijke beschadigingen aan eigendommen die is ontstaan door straatbranden en andere vernielingen. Tijdens de oudejaarsnacht begon het tegen de ochtend te ijzelen, maar daar werd weinig hinder van ondervonden.

Inlichtingen, afdeling Communicatie. 0900 - 8844