Politie Hollands Midden

Afkomstig van: Chris van Egmond
Datum:
01-01-2001-01-01

Rustig verloop jaarwisseling

Regio
De jaarwisseling verliep voor de politie Hollands Midden rustig. De mobiele eenheid werd één keer kort ingezet. In Moerkapelle dreigde een groot vreugdevuur op de Dorpsstraat uit de hand te lopen. Zo'n honderdenvijftig jongeren hadden zich daar verzameld. De aanwezigheid van de mobiele eenheid was voldoende om de rust te laten weerkeren. In Leiden brandden twee studentenwoningen aan Het Gerecht uit. In Reeuwijk liep een meisje hersenletsel op na het ontploffen van een vuurwerkbom. Zij is overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht. In de regio waren verder de gebruikelijke oudejaarstaferelen met kleine vreugdevuurtjes en vernielingen van straatmeubilair. Zo'n vijftien jongeren werden tijdens de jaarwisseling aangehouden voor voornamelijk vernielingen.

Televisie ontploft en veroorzaakt brand

Hillegom
Op zaterdag 30 december rond 19.50 uur ontstond brand de woonkamer van een woning aan de Graaf Janlaan. Naar alle waarschijnlijkheid door een ontploffende televisie. De brandweer had het vuur snel onder controle. De gehele benedenverdieping liep forse schade op. De bwoners vonden onderdak bij familie.

Schoorsteenbrand

Noordwijk
Op zondag 31 december ontstond rond 11.20 uur brand in de schoorsteen van een woning aan de Nieuwe Zeeweg. De brandweer voorkwam uitbreiding.

Caravan in de brand gestoken

Hillegom
Op het Henri Dunantplein werd op zondag 31 december rond 17.45 uur een caravan in de brand gestoken. De lege caravan was kort voor de brand door onbekenden neergezet. De brandweer bestreed het vuur.

Hoort wie klopt daar kinderen.... +

Noordwijk
Hoewel Sinterklaas al ver achter ons ligt, kregen zondag 31 december rond 20.50 uur, bewoners aan de Quarles van Uffordstraat de schrik van hun leven toen een dronken Pool hevig tegen de ramen bleef bonken. De politie heeft de man meegenomen.

Man veroorzaakt brand in eigen auto

Hillegom
Dat het afsteken van vuurwerk een behoorlijke schadepost kan opleveren weet sinds maandag 1 januari rond 00.30 uur een eigenaar van een auto. De man had zijn auto staan aan de Jan Prinsheem. Een stuk vuurwerk dat de man zelf ontstak, doorboorde de ruit van zijn auto en zette het interieur van de auto in brand.

Scooterrijder rijdt tegen verkeerspaaltje

Hillegom
Op maandag 1 januari rond 02.30 uur reed een 17-jarige man uit Hillegom met zijn scooter tegen een verkeerspaaltje op de Leidsestraat. Hij kwam daarbij ten val en raakte enige tijd bewusteloos. Voor onderzoek is hij overgebracht naar het Rijnland ziekenhuis.

Scooterrijdster door gladheid onder uit

Katwijk
Op vrijdag 29 december rond 17.50 uur ging een 18-jarige scooterrijdster uit Rijnsburg op het fietspad naast de Zeeweg onderuit. Zij klaagde over haar heup en is voor onderzoek overgebracht naar het LUMC. Het meisje ging vermoedelijk door plotselinge gladheid, een hagelbui, onderuit. Inbraak in twee woningen

Sassenheim
Op klaarlichte dag werd op vrijdag 29 december ingebroken in een woning aan de Landauer en de Postduif. In de woning aan de Landauer wisten de inbrekers binnen te komen na het forceren van een achterpui. Vooralsnog worden uit de woning c.d.'s, een video kamera, fototoestel, een verzameling automodellen en geld vermist. In de woning van de Postduif kwam men niet binnen.

Automobilist door gladheid over de kop

Katwijk
Op zaterdag 30 december rond 09.00 uur raakte een automobiliste - naam, leeftijd en plaats nog niet bekend - op de Provinciale weg S1 in een slip, botste tegen de vangrail en kwam op de kop tot stilstand. De bestuurster raakte daarbij bekneld. Hulpdiensten moesten haar bevrijden. Met onbekend letsel is zij overgebracht naar het LUMC. Een hevige hagelbui zorgde voor de plotselingen gladheid.

Schuurbrand

Rijnsburg
Op zaterdag 30 december rond 16.00 uur ontstond brand in een schuur van bij een woning aan de Rijnsburgerweg. Kortsluiting in een ventilator zorgde voor een korte brand. De brandweer voorkwam erger.

Containerbrandje

Rijnsburg
Op zaterdag 30 december ontstond rond 22.00 uur brand in een container bij Het Cortland. De brandweer bluste het vuur.

Inbraak in woning

Warmond
Op zondag 31 december werd tussen 03.00 en 14.00 uur ingebroken in een woning aan de Oranje Nassaulaan. Om binnen te komen boorden de inbrekers gaatjes in een raamsponning om daarna het hefboompje van het raam omhoog te duwen. Vooralsnog wordt uit de woning audio-aparatuur vermist.

Vuurpijl zet bakje in bushalte in de brand

Oegsgeest
Een vuurpijl zette zondag 31 december rond 15.30 uur een bakje in een bushalte aan de Warmonderweg in de brand. De brandweer bluste het vuur.

Inbraak in woning

Sassenheim
In de nacht van oud op nieuw werd ingebroken in een woning aan de Hoofdstraat. Om binnen te komen sloegen de inbrekers een ruit van een schuifpui in. Vooralsnog worden uit de woning enkele zilveren messen en papieren vermist.

Kop-staart-botsing

Hoogmade
Op zaterdag 30 december rond 11.45 uur ontstond op de Provincialeweg N446 een aanrijding tussen twee auto's. Een 51-jarige automobilist uit Langeraar wist niet meer op tijd te remmen voor een voor stilstaande 42-jarige automobiliste uit Alphen aan den Rijn. De Alphense is met hoofd- en nekletsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Brand in oude schuur

Leimuiden
Op zaterdag 30 december ontstond rond 14.15 uur brand in een oude schuur aan de Heiligegeestlaan. De brandweer had het vuur snel onder controle. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie denkt aan met vuurwerk spelende kinderen.

Dronken automobilist gaat er na aanrijding vandoor

Leiderdorp
Op zaterdag 30 december ontstond rond 16.50 uur op de Provinciale weg N446 een lichte aanrijding tussen twee automobilisten. De veroorzaker gaf zijn rij- en kentekenbewijs af aan de benadeelde en ging er vandoor. De 49-jarige Leidenaar werd kort daarop in zijn woning aangehouden. De man had te veel gedronken. Een ademanalyse kwam uit op 1000 ug/l. ( 220 ug/l. is de limiet)

Inbraak in drie woningen

Hazerswoude-dorp In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 december werd ingebroken in drie woningen aan de Pieter Brueghelstraat, de Jacob Marisstraat en het Hendrick Avercamplantsoen De inbrekers kwamen vermoedelijk binnen door het zogenaamde hengelen via de brievenbus. Op deze manier kan men de knip van de deur afhalen. Vooralsnog worden uit de woningen portemonnees en passen vermist.

Inbraak in woning

Leimuiden
In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 december werd ingebroken in een woning aan de Dorpsstraat. De inbrekers kwamen vermoedelijk de woning binnen na het zogenaamde hengelen. Vooralsnog worden een mobiele telefoon en paspoorten vermist.

Auto tegen vangrail

Roelofarendsveen Op zondag 31 december rond 14.50 uur belandde een 21-jarige automobiliste uit Voorschoten op de Rijksweg 4 tegen de vangrail. Daarbij raakte een 15-jarige inzittende gewond. Hij is overgebracht naar het Rijnlandziekenhuis. De bestuurster verklaarde dat zij uit moest wijken voor een automobilist. Deze automobilist is niet gestopt.

Oud en nieuw

Benthuizen
Op het Prins Willem Alexanderplein werden van oud op nieuw twee oude bouwketen door de jeugd in de brand gestoken. Onder toeziend oog en met goedkeuring van burgemeester, brandweer en politie werd besloten het te laten brandden. Rond 04.00 uur maakte de brandweer er met een waterstraal een einde aan. De restanten werden door de gemeente direct afgevoerd. Op de Herenweg ging nog een oude auto in de brand. Ook dit vreugdevuur zorgde voor geen problemen.

Brandweer blust vreugdevuurtjes

Leiderdorp
Op maandag 1 januari werden op de Splinterlaan drie vreugdevuurtjes door de brandweer uitgemaakt. De gemeenten haalde direct de (kerst)takken weg.

Mishandeling zonder enige aanleiding

Hazerswoude-Rijndijk Op maandag 1 januari rond 04.55 uur werd zonder enige aanleiding een 29-jarige Hagenaar bij een uitgaansgelegensheid aan de Chopinlaan, mishandeld door een 20-jarige Leidenaar. De Leidenaar duwde de Hagenaar een kopot bierglas in het gezicht. Hij is voor behandeling overgebracht naar het Rijnlandziekenhuis.

Politie houdt ruitenvernieler aan

Leiderdorp
Een 16-jarige Leiderdorper is maandag 1 januari rond 01.00 uur door de politie aangehouden nabij de Regenboogschool aan de Marjoleinuin. De jongen had kort daarvoor zeven grote ruiten van de school vernield.

Ruiten vernielt

Leiderdorp
Tijdens de jaarwisseling moesten enkele ruiten van gebouwen aan de Buitenhoflaan het ontgelden. Zo werden er een aantal ruiten van de Elcerlyschool vernield, gingen ruiten van een telefooncel eraan en ruiten van een makelaardij. De politie is de daders nog niet op het spoor.

Keukenbrand

Leiden
Op zaterdag 30 december ontstond rond 20.20 uur brand in de keuken van een woning aan de Acaciastraat. De brandweer had alles snel onder controle. De brand ontstond nabij de oven.

Auto in brand gestoken

Leiden
Tussen zaterdag 30 december 23.15 en zondag 31 december 01.15 uur, werd een auto van een 23-jarige Leidse, aan de Mozartstraat door onbekenden in brand gestoken. Politie en brandweer doofden het vuur.

Vrouw van tas berooft

Leiden
Op zondag 31 december rond 18.30 uur werd een 24-jarige Leidse op de Rijnsburgerweg door twee mannen van haar tas beroofd. Nabij de kruising met de Johan de Withstraat werd zij plotseling door de twee mannen voorover geduwd en namen zij de tas van haar af. Daarna renden de twee weg.

Betrapt bij het in brand steken papiercontainer

Leiden
De politie betrapte tijdens de jaarwisseling op heterdaad een 15-jarige Sassenheimer tijdens het in brand steken van een papiercontainer aan het Diamantplein. Hij is aangehouden. Na verhoor is hij in de loop van de nacht weer op vrije voeten gesteld.

Inbraak in flatwoning

Leiden
Op oudejaarsavond werd ingebroken in een flatwoning aan het Jacques Urlusplantsoen. Om binnen te komen braken de inbrekers een voordeur open. Vooralsnog wordt uit de woning geld, een laptop en sieraden vermist.

Uitslaande brand in studentenpand

Leiden
Op zondag 31 december brak rond 23.45 uur een uitslaande brand uit in een studentenpand aan het Gerecht. Enkele naastgelegen panden moesten ontruimd worden. De brandweer bestreed het vuur met meerdere voertuigen. Rond 01.15 uur werd het sein brandmeester gegeven. Het pand is volledig uitgebrand. Enkele naastgelegen panden liepen rook- en waterschade op. De politie is nog niet bekend met de oorzaak van de brand. De bewoners waren op het tijdstip van het uitbreken van de brand niet aanwezig.

Mishandeling om aansteken kerstbomen

Leiden
Op 1 januari rond 00.20 uur werd op de Donsvlinder een 54-jarige Leidenaar mishandeld door een 30-jarige Leidenaar. De man liep enkele rake klappen op. Aanleiding voor de mishandeling was onenigheid over het aansteken van een kerstboom.

Vuurwerk verwondt man

Ter Aar
Een vuurpijl verwondde maandag 1 januari rond 00.30 uur een 29-jarige Zevenhovenaar. Hij liep een wond boven zijn oog op. De GGD behandelde de wond.

Fietser breekt arm bij aanrijding met vrachtauto

Boskoop
Op vrijdag 29 december rond 17.10 uur liep een 63-jarige Boskoopse een gebroken arm op nadat zij was aangereden door een vrachtauto bestuurd door een 55-jarige Gouwenaar. Het ongeval gebeurde op de kruising Alphenseweg met de Gouwestraat.

Inbraak in woning

Boskoop
Op vrijdag 29 december werd ingebroken in een woning aan de Nieuwstraat. Om binnen te komen werd een raam geforceerd. Vooralsnog worden uit de woning enkele sierraden en sleutels vermist.

Mishandelt na opmerking over sneeuwbal

Moordrecht
Op vrijdag 29 december werd rond 22.50 uur een 24-jarige Moordrechtse op de Middelweg mishandeld door een groep jongelui. De vrouw werd door de jongeren in haar auto bekogeld met sneeuwballen. Daarop stopte zij, stapte uit en maakte daar opmerkingen over. De groep van ongeveer acht jongeren sloegen toen op haar in. Daarna stoven zij uiteen. De vrouw heeft kneuzingen en blauwe plekken opgelopen.

Brandweer blust containerbrandje

Waddinxveen Op zaterdag 30 december bluste de brandweer een containerbrandje. Aan de Jan Dorrekenskade-Oost stond rond 14.45 uur een container in de brand.

Onder invloed

Zevenhuizen De politie hield op zondag 31 december rond 03.50 uur een 49-jarige automobilist aan. De man had te veel gedronken. Hij blies 340 ug/l. ( 220 ug/l. is de limiet) Automobilist komt in greppel terecht

Moerkapelle Op zondag 31 december rond 05.20 uur raakte een 21-jarige automobilist uit Moerkapelle met zijn auto van de weg nadat hij in een slip was geraakt. Hij kwam op z'n kop in een greppel tot stilstand. De bestuurder zelf en een 18-jarige inzittende uit Moerkapelle raakte licht gewond aan het hoofd. Zij zijn overgebracht naar het Groenehartziekenhuis. De politie nam van de man een bloedproef af.

Camper raakt in de brand

Waddinxveen Op zondag 31 december rond 22.30 uur raakte een camper aan de Sniepweg in de brand. De brandweer bluste de brand. Waarschijnlijk had een krant in de afvoer van de kachel vlam gevat en was de brand ontstaan. Voor de eigenaar uit Noordwijkerhout was dit pech hebben. Hij wilde na kennisbezoek de nacht doorbrengen in de camper.

Caravan gaat in vlammen op

Waddinxveen Aan de Zuidkade ging zondag 31 december rond 23.00 uur een caravan in vlammen op. De brandweer doofde het vuur.

Oud en nieuw

Moerkapelle Rond de jaarwisseling verzamelde zich een groep van ongeveer honderdenvijftig jongeren op de kruising Dorpsstraat-Bredeweg. Nadat het vreugdevuur een gevaarlijke omvang kreeg en een gevaar voor belendende percelen begon op te leveren werd de brandweer ingezet. Deze werd in 1e instantie het blussen verhinderd door de jeugd. De politie wist de gemoederen te bedaren waardoor het bluswerk kon plaatsvinden. De opgeroepen mobiele eenheid bevond zich op de achtergrond maar behoefde niet op te treden. Met een beperkt vreugdevuur werd de nieuwjaarsviering voortgezet.

Brand in winkel

Boskoop
Op maandag 1 januari rond 06.00 uur brak brand uit in een winkelpand aan de Overslag. Vermoedelijk onstond de brand buiten in een tegen het pand liggende kartonruimte. Brandstichting of baldadigheid is sluit de politie daarom niet uit. Het vuur sloeg vervolgens via een luifel en een door de hitte gesprongen raam naar binnen. Een deel van de winkel werd zwaar beschadigd. De brandweer bestreed het vuur. Een echtpaar, eigenaren van de winkel en wondende boven de winkel, waren door de rookontwikkeling het dak opgevlucht. Met een ladderwagen van de brandweer werden zij daarvanaf gehaald. Vanwege eerdere hartklachten werd de eigenaar preventief tijdelijk naar het Groenehartziekenhuis vervoerd.

Overvallers stuitten op te veel verzet

Gouda
Op zaterdag 30 december rond 17.20 uur werd een groentezaak aan de Hoge Gouwe overvallen door twee nog onbekende jongens. De 38-jarige eigenaar uit 's Gravendeel was bezig zijn zaak op te ruimen toen de twee plotseling oog in oog met hem stonden. Zij bedreigden hem met iets dat op een vuurwapen leek. De man verkocht één overvaller daarop een knietje en pakte de grote weegschaalbak om hen te lijf te gaan. Kennelijk geschrokken van zoveel verzet maakten de twee overvallers zich snel uit de voeten.

Inbraak in twee woningen

Bodegraven
Tussen 30 december 14.00 uur en zondag 31 december 21.30 uur, werd ingebroken in twee woningen aan de 1672-laan. Om binnen te komen werd een raam geforceerd. Vooralsnog worden uit de woningen geld en sieraden vermist.

Vallen door gladheid

Gouda
Op zondag 31 december raakten twee Gouwenaars gewond nadat zij door de gladheid ongelukkig vielen. Rond 10.30 uur viel een 30-jarige Goudse op de Taxusweg. Zij liep een pijnlijke enkel op. Rond 11.50 uur viel een 13-jarige Goudse met haar fiets op De la Reylaan. Zij liep vermoedelijk een lichte hersenschudding op. Beiden zijn naar het Groenehartziekenhuis vervoerd.

Vrouw raakt ernstig gewond

Reeuwijk
Op maandag 1 januari rond 00.20 uur raakte een 22-jarige vrouw uit Gouda op de kruising van Reewal met de Dorpsweg en Kaagjeseiland ernstig gewond aan het hoofd. Zij was bij een groep van ongeveer vijftien personen die op de kruising bezig waren met een oliedrum met daarin een mengsel van kunstmest met suiker. Plotseling explodeerde de oliedrum. De vrouw lag vervolgens ernstig gewond op de grond. Of zij door een rondvliegend deel van de oliedrum werd geraakt of dat zij haar verwondingen opliep door de val tegen een trottoirband is niet bekend. Zij is overgebracht naar het AZU te Utrecht.

Auto in brand gestoken

Gouda
Tijdens de jaarwisseling werd de auto van een 31-jarige Gouwenaar op de Prins Hendrikstraat door onbekenden in de brand gestoken. De brandweer bluste het vuur.

Meisje wordt geraakt door lawinepijl

Bodegraven
Een 18-jarig meisje uit Bodegraven raakte tijden de jaarwisseling op de Brugstraat door een lawinepijl aan haar enkel gewond. Zij is door de politie naar een plaatselijke dokter overgebracht. Deze behandelde het meisje.

Man die inrijdt op groep jongeren aangehouden

Bodegraven
De politie heeft op maandag rond 01.50 uur een 31-jarige automobilist uit Woerden aangehouden. De man voelde zich op de Wilhelminastraat belaagd door een groep jongeren die dansten op de straat. Hij reed daarop één van de jongeren, een 24-jarige Bodergraver, aan. Deze hield aan het voorval gekneusde ribben en inwendige bloedingen over. Ter observatie is hij opgenomen in het Groenehartziekenhuis.

Uitslaande brand Goudse Stroopwafelfabriek

Gouda
Op maandag 1 januari ontstond rond 02.00 uur in de Goudse Stroopwafelfabriek aan de Kuiperstraat een uitslaande brand. De brand werd veroorzaakt door een vuurpijl die een ruit verbrijzelde en het pand binnenvloog. De afsteker van de vuurpijl, een 23-jarige Gouwenaar, meldde zich direct bij de politie. Hij had nog getracht het vuur te doven. Dit lukte hem echter niet meer. De brandweer bestreed het vuur.

Brand in woning

Gouda
Op maandag 1 januari rond 02.20 uur ontstond brand in een woning aan de Lombardsteeg. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door kortsluiting in een elektrische deken of omgevallen lamp. De bewoonster, een 79-jarige Goudse, had nog getracht het vuur te doven. Dit lukte haar niet waarna de brandweer er aan te pas moest komen. De vrouw is voor onderzoek overgebracht naar het Groenehartziekenhuis.

Inbraak in woning

Lekkerkerk
In de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 december werd ingebroken in een woning aan de Tiendweg-West. Om binnen te komen werd een raam geforceerd. Uit de woning werden ondermeer autosleutels weggenomen. Daarmee werden buiten een BMW en een Daihatsu gestart en werd ermee weggereden.

Mishandeling tijdens feest

Schoonhoven - Tijdens een feest in een uitgaanscentrum aan de 's Heerenbergstraat is op zondag 31 december rond 00.15 uur een 50-jarige man uit Schoonhoven mishandeld door een andere bezoeker, een 26-jarige man uit Rotterdam. Binnen onstond onenigheid. Toen de Schoonhovenaar de zaak wilde sussen kreeg deze een fles op het hoofd. Daarbij liep hij een hoofdwond op die verzorgd moest worden in het Groenehartziekenhuis. De man uit Rotterdam is door de politie gehoord.




Noot voor de redactie/