Petroplus International N.V.

PERSBERICHT

Rotterdam, 2 januari 200113 december 2000

PETROPLUS RONDT OVERNAME TEESSIDE RAFFINADERIJ AF

Raffinagecapaciteit Petroplus bijna verdubbeld

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), Europa's meest toonaangevende onafhankelijke midstream oliemaatschappij, heeft vandaag bekend gemaakt dat het op 31 december 2000 de overname van de Teesside Raffinaderij van ICI en Phillips Petroleum Company United Kingdom Ltd. (Phillips) heeft afgerond. Het heeft hierbij tevens alle bijbehorende marketing- en logistieke activiteiten van Phillips Petroleum Products Ltd. overgenomen.

Aangezien de Teesside raffinaderij een productie heeft van 117.000 vaten per dag, wordt door deze transactie, die al op 13 december 2000 werd aangekondigd, de raffinagecapaciteit van Petroplus bijna verdubbeld. Bovendien wordt hierdoor de marketing- en logistieke portfolio in Europa aanzienlijk uitgebreid en verschaft het Petroplus toegang tot de lucratieve en sterk groeiende markt voor Ultra Low Sulphur Diesel.

Deze overname is in lijn met de strategie van Petroplus om te profiteren van het rationalisatieproces in de midstream oliesector in West-Europa door het overnemen van de raffinage- en opslagactiviteiten van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten.

Petroplus betaalt US$ 42 miljoen in contanten voor de raffinaderij en de marketing- en logistieke activiteiten, hetgeen neerkomt op 14% van de vervangingswaarde. Bovendien heeft Petroplus de bestaande voorraden ruwe olie en olieproducten tegen marktprijs overgenomen. De overname wordt gedeeltelijk gefinancierd door de uitgifte en plaatsing op 21 december 2000 van 2.420.000 aandelen door middel van een "private placement". De prijs voor deze gewone aandelen werd vastgesteld op ¤ 15,48, het gemiddelde van de slotkoersen van de gewone aandelen op de Officiële Markt van de effectenbeurs van Euronext Amsterdam over de periode van 13 december 2000 tot en met 19 december 2000. Petroplus verwacht dat deze overname direct positief zal bijdragen aan het bedrijfsresultaat en blijft vasthouden aan een verwachte groei van 25% van de winst per aandeel voor 2001 (berekend op basis van het nieuwe aantal uitstaande aandelen).