LTO Nederland

LTO-vakgroep van start met project Ruimte voor Groenten:

Gebruik bestrijdingsmiddelen omlaag op gecertificeerde bedrijven

Preventie van ziektes en plagen en een afnemend gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op gecertificeerde bedrijven. Dit is de kern van het project Ruimte voor Groenten, waarmee de vakgroep LTO Vollegrondsgroenteteelt kiest voor een andere aanpak waar het gaat om het middelengebruik. Voorop staat niet meer het verdwijnen van middelen, maar de teeltomstandigheden in combinatie met teelttechnische mogelijkheden om ziekten en plagen aan te pakken.

In de eerder dit jaar gepresenteerde toekomstvisie Compositie in Groenten maakt de vakgroep LTO Vollegrondsgroenteteelt zich sterk voor een product van onbesproken kwaliteit. Dit is uitgewerkt in een reeks speerpunten, waaronder minder afhankelijkheid van chemische gewasbescherming, meer inzet van biologische middelen en bedrijfsbrede certificering.

Samen met de landelijke gewascommissies van LTO Groeiservice is per gewas een inventarisatie gemaakt van de knelpunten en mogelijke oplossingen. Zo is gekeken in hoeverre teeltsystemen al dan niet gecombineerd met specifieke teelttechnische maatregelen voldoen om bepaalde ziekten of plagen te voorkomen.

Op termijn moeten alle ondernemers in de sector bedrijfsbreed gecertificeerd zijn en telen volgens een systeem van geïntegreerd telen. De vakgroep wil deze doelstelling halen in 2010. Ambitie is dat al in 2005 80% van de gecertificeerde bedrijven in de vollegrondsgroenteteelt zo werken. Met andere sectoren en afnemers wil de vakgroep tot afspraken komen over één registratieloket. De teler kan zo in één keer zijn geregistreerde gegevens afleveren, die voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn. Dat kan voor een specifiek keurmerk, maar ook voor registratie van gegevens die de overheid eist.

De afgeronde inventarisatie per gewas heeft geleid tot zes werkterreinen. Dit zijn een geïntegreerde bestrijding van trips, onkruid, insecten, schimmels, aaltjes en een milieuverantwoord breed middelenpakket. Per werkterrein zal een werkgroep bekijken of aanvullend onderzoek en voorlichting nodig is. Door zoveel mogelijk kennis en inzet te bundelen verwacht de vakgroep LTO Vollegrondsgroenteteelt al binnen afzienbare tijd resultaten te boeken.

Nadere informatie: Jeroen Kloos (tel. 070-3382778) en Annette Munter (tel. 070-3382920)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)