Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 2 januari 2001

Incident Volendam komt hard in de Nederlandse horeca aan Nederlandse horeca is veilig

WOERDEN - 2 januari 2001 - Het tragisch ongeval in een café-barbedrijf inVolendam, dat overigens géén lid is van Koninklijk Horeca Nederland, is ook in horecakringen hard aangekomen. Investeringen in veiligheid, waaronder brandveiligheid, krijgen naast de kwaliteit van het horecaproduct veel aandacht. Dat de Nederlandse horeca erin slaagt de gast een veilig en prettig verblijf te bieden blijkt uit landelijk consumentenonderzoek1: 97% ervaart de horeca als veilig tot tamelijk veilig. "Ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid en investeren miljoenen in veiligheid. Wij bestrijden ten zeerste dat horecaondernemers lichtzinnig met brandveiligheid zouden omgaan. Zij werken samen met de brandweer, die de Gebruiksvergunning minimaal 1 keer per jaar controleert.
Als ondernemers brandveiligheid niet zo nauw zouden nemen, dan zouden in een sector waarvan per week vier miljoen mensen genieten, dergelijke incidenten vaker voorkomen. Eén incident is er één teveel - laat dat duidelijk zijn. Wij leven intens mee met de slachtoffers en hun familieleden en de Volendamse gemeenschap", aldus directeur Jeu Claes van de grootste brancheorganisatie voor de horeca.

De brancheorganisatie biedt leden een checklist Brandveiligheid aan, informatiemateriaal zoals `Wat te doen bij brand', een model calamiteitenplan, een vergunningenmap die aan duizenden café-barbedrijven is verspreid. Sectors, afdelingen en regio's hebben de afgelopen jaren cursussen Bedrijfshulpverlening verzorgd voor leden en hun medewerkers. Er zijn Brand- en EHBO-praktijktrainingen verzorgd. De sector Café-barbedrijven organiseerde de laatste jaren tal van themabijeenkomsten voor leden rond de Gebruiksvergunning. Hierin zijn de brandveiligheidseisen geregeld. De checklist Brandveiligheid en diverse trainingen zijn sinds 1998 door circa 10.000 horecaondernemers opgevraagd resp. bezocht.

De horecaondernemer is op grond van het Arbobesluit verplicht één of meer werknemers aan te wijzen als bedrijfshulpverlener. De brandveiligheid is in de Bouw- en de Gebruiksvergunning verankerd. Hierin legt de gemeente de brandveiligheidseisen vast. Voorwaarden worden op maat gesneden door de lokale brandweer, zoals het aantal en de grootte van de vluchtwegen, het maximum aantal bezoekers - dit wordt gerelateerd aan de oppervlakte van het gebouw - , de noodzakelijk blusapparatuur, en dergelijke.