PERSBERICHT

Leidschendam, 2 januari 2001

CBL: Supermarkten starten met dubbelprijzen

De Nederlandse supermarkten beginnen vandaag met dubbelprijzen: het vermelden van de prijs zowel in guldens als in euros. Dit is een half jaar eerder dan afgesproken. Door eerder te starten met dubbelprijzen hopen de Nederlandse supermarkten de burger tegemoet te komen en de gewenning aan de euro te bespoedigen. De start met dubbelprijzen valt samen met de verhoging van het BTW-tarief van 17,5 naar 19% voor non food.

De supermarkten verwachten dat de introductie van de euro over een jaar op 1 januari 2002 op een grote chaos uit dreigt te lopen omdat noodzakelijke maatregelen niet door de overheid worden genomen. Noodzakelijke maatregelen als het vroegtijdig verspreiden van eurobiljetten worden ondanks kamerbrede steun door het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank samen met de banken genegeerd. Zoals het er nu naar uit ziet zijn de banken op 1 januari 2002 dicht in plaats van de gehele dag open te zijn. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt dit onvoorstelbaar. Bovendien wordt het merendeel van de geldautomaten pas in de loop van Nieuwjaarsdag van eurobiljetten voorzien en niet op oudejaarsavond en oudejaarsnacht.

En of het de burger nog niet genoeg lastig wordt gemaakt, zal uit maar 40% de geldautomaten kleine biljetten van 5 euro kunnen worden getrokken! Hierdoor zullen de supermarkten snel door hun wisselgeld heen zijn en zal toch weer met de gulden moeten worden terugbetaald. Nederland is volstrekt onvoldoende voorbereid op de euro.

Een supermarkt heeft gemiddeld 15.000 artikelen in het assortiment. Vanaf vandaag zullen in de komende maanden alle schapkaarten worden voorzien van prijzen in guldens en euros.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Miranda M.G. Boer, Hoofd PR en Voorlichting van het CBL, tel. 070-3376200.