DLV-Adviesgroep

WeerOnline.nl: Kans op witte Kerst goed verwacht!

Weerburo WeerOnline.nl gaf 21-12 een persbericht uit, waarin de kans op een witte Kerst groot werd geacht. In het volgende weekend volgden andere media en er was zelfs een weerman die op gegeven moment 90 % kans op een Witte Kerst, iets wat achteraf toch enigszins overdreven bleek.

Op de website http://www.weeronline.nl konden de sneeuwkansen dagelijks worden gevolgd.

De spannende situatie ontstond precies rond de Kerstdagen doordat vanuit het noorden een kou-aanval op gang kwam; en tegelijkertijd warme lucht vanuit het zuiden aan een opmars begon. Wij kwamen in een niemandsland te liggen tussen deze twee luchtsoorten in, met op het grensvlak ook de meeste neerslag, en dat was in de vorm van regen, sneeuw, natte sneeuw en soms ook ijzel.

De kans op sneeuw tijdens de Kerstdagen is in Nederland in het algemeen klein. Een echte witte Kerst met op beide dagen een sneeuwtapijt is in de vorige eeuw 7 keer voorgekomen. De laatste keer was in 1981. Sneeuw op één van de Kerstdagen, of natte sneeuw, komt vaker voor, volgens het KNMI gemiddeld 1 keer per 4 jaar. De laatste keer was 1995.

Achteraf was het vreemd en een beetje flauw, dat de grote weerinstituten hun stellige verwachting van een Witte Kerst weer herriepen, omdat er op het meetveld in De Bilt geen egaal sneeuwdek lag! Dat terwijl 60-70% van Nederland gewoon een witte Kerst meemaakte.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gerrit Hiemstra

DLV Meteo B.V.
Dr. Willem Dreeslaan 1
6721 ND Bennekom
0317-491511