PERSBERICHT

Apeldoorn, 2 januari 2001

HITT rondt overname van QPS BV in Zeist af

HITT heeft de overname van alle aandelen van Quality Positioning Services BV (QPS) in Zeist volgens plan afgerond. Begin december werd hiertoe een intentieverklaring getekend. QPS houdt zich voornamelijk bezig met systeemintegratie en de ontwikkeling van softwaresystemen ten behoeve van hydrografische werkzaamheden en rivier- en zeebodemkartering. QPS wordt gezien als marktleider op dit gebied. De kerntechnologie van QPS is gebaseerd op het inwinnen van grote hoeveelheden navigatie- en diepte-informatie om die vervolgens real-time te verwerken en te presenteren. Hierbij wordt tevens gebruikgemaakt van nieuwe 3D-visualisatietechnieken. De systemen van QPS worden ook gebruikt aan boord van offshore constructie schepen, pijpenleggers, boorplatforms, seismische onderzoeksvaartuigen en hydrografische schepen. QPS heeft een snelgroeiend marktaandeel in de offshore olie en gas industrie, de baggerindustrie en havens. HITT en QPS zijn beide betrokken bij dezelfde Europese onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten naar verbetering van navigatie in het kader van een efficiëntere logistieke keten. In havengebieden is er een duidelijke marktaansluiting. Door de overname van QPS zal de nautische kennis bij HITT in belangrijke mate vergroot worden. Het samenbrengen van beide bedrijven zal een versterking betekenen in de internationale marketing en een basis bieden voor versnelde technologieontwikkeling.

Vanuit een initieel op dienstverlening en consultancy georiënteerd bedrijf is QPS uitgegroeid tot een marktleider op het gebied van ontwikkeling en levering van hoogwaardige geïntegreerde navigatie- en meetsystemen, die tevens gegevensopslag en verwerking verzorgen. In 1994 is de ontwikkeling begonnen van een nieuw softwareprogramma met de naam QINSy (Quality Integrated Navigation System). QINSy, waarvan de verkoop in 1997 is gestart, is inmiddels aan boord van meer dan 100 schepen geïnstalleerd. Dit product is de hoeksteen van de huidige sterke marktpositie. Daarnaast zijn er afgeleide en ondersteunende producten ontwikkeld.

De markt van QPS strekt zich wereldwijd uit. QPS heeft belangrijke marktposities in de baggerindustrie, offshore constructie, olie- en gaswinningindustrie en in metingen van zeehavens en rivieren.

Recentelijk heeft QPS een nieuw softwareproduct op de markt gebracht onder de naam Qastor. Qastor vormt een belangrijke ondersteuning voor loodsen en wordt tevens gebruikt voor het afmeren van grote olie- en gastankers. Zowel QINSy als Qastor vormen een versterking van de marktpositie van HITT. Inzet van deze technologie voor de producten van HITT voor verkeersbegeleiding zal in een belangrijk verbeterd aanbod resulteren.

QPS heeft een kantoor in Dallas, USA dat zich richt op de Noord- en Zuid Amerikaanse markt. De acquisitie is gedeeltelijk voldaan in contanten en gedeeltelijk in nieuwe aandelen HITT. QPS heeft 17 medewerkers en een verwachte omzet over 2000 van EUR 3 miljoen. QPS zal met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2000 worden geconsolideerd en zal direct bijdragen aan de geconsolideerde winst per aandeel.

Profiel HITT
HITT is in 1994 opgericht en is door middel van een management buy-out voortgekomen uit de divisie Civiele Systemen van Hollandse Signaalapparaten B.V. De kernactiviteit van HITT is het ontwikkelen van software die wordt toegepast voor de beheersing en begeleiding van de lucht- en scheepvaart. Op dit gebied heeft de onderneming een technologie ontwikkeld waarmee vliegtuigen en schepen individueel, en met een hoge mate van betrouwbaarheid, kunnen worden geïdentificeerd en begeleid. Met deze technologie heeft HITT een vooraanstaande positie in de markt verworven. HITT levert als projectverantwoordelijke naast de software tevens radars, communicatieapparatuur en computers. Ook installeert en onderhoudt zij de systemen. Binnen het segment 'Air Traffic Control' concentreert HITT zich op beheersing van het luchtverkeer op de landingsbanen, taxibanen en platforms van de luchthavens. Binnen het segment 'Vessel Traffic Management' richt de onderneming zich, behalve op havens en kustwateren, op de scheepvaart op rivieren, kanalen en binnenwateren. Daarnaast heeft HITT als dochteronderneming HITT Special Products, dat zich bezighoudt met geluidsmeetsystemen op en rond luchthavens. In 1999 behaalde HITT een omzet van EUR 14,8 miljoen (1998: EUR15,1miljoen) en een nettowinst van EUR0,3 miljoen (1998: EUR 1,2 miljoen). Het gemiddeld aantal werknemers in 1999 bedroeg 97. Sinds 4juni 1998 is HITT genoteerd aan de Euro.NM van Euronext Amsterdam NV.

/ / / / /

Voor nadere informatie:
De heer ir J.H.M. van Asperen, financieel directeur
t: +31 (55) 543 25 24
f: +31 (55) 543 25 95
e: investor.relations@hitt.nl