Gemeente Delfzijl

INFORMATIE

02-01-2001

Ingebruikname "gumlaser"

Woensdag 20-12-2000 is er in de Willemstraat, in het winkelcentrum van Delfzijl, een begin gemaakt met de verwijdering van kauwgumplakjes. Kauwgumvervuiling ontsiert de nieuw aangelegde bestrating al geruime tijd en vormt een grote ergernis voor winkeliers en inwoners. De gemeente voert de schoonmaak uit in eigen beheer en heeft hiervoor een speciale machine gekocht, de "gumlaser", die de kauwgum met heet water onder lage druk en een lans met spuitkop van de bestrating verwijdert. Een groot voordeel van deze manier van kauwgum verwijderen is, dat er géén chemicaliën gebruikt worden.

De kauwgumplakjes vallen uitéén in kleine niet kleverige stukjes, welke later door de kleine veegzuig-

machine worden opgeveegd en afgevoerd.

Gemiddeld duurt de verwijdering van één plakje 3 à 4 seconden. De eerste kauwgumreiniging in het winkelcentrum van Delfzijl zal enkele maanden in beslag nemen en wordt daarna regelmatig bijgehouden.

De verwijdering gaat gepaard zonder lawaai, spatten of beschadiging van eigendommen.

Ook ondervindt de sierbestrating geen nadelige gevolgen van deze manier van kauwgumverwijdering.

De kauwgumverwijdering kan plaatsvinden tussen het winkelend publiek. Het publiek wordt op deze manier attent gemaakt om kauwgum niet op straat te deponeren maar in afvalbakken.

Met deze "gumlaser" kunnen ook, met toepassing van al dan niet chemische middelen, posters, stickers, alg-aanslag en graffiti worden verwijderd.

__

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt de heer J.A. Makken, telefoon 0596 - 639939

of de heer F.J. Sebens, telefoon 0596-639937.