KLM

00/055

KLM INVESTEERT IN NIEUW QUARANTAINE-STATION
VOOR OPVANG VAN DIEREN

AMSTELVEEN 28 december, 2000 - KLM investeert ca. 3 miljoen gulden in de bouw van een nieuw quarantaine-station voor de opvang van dieren op de Luchthaven Schiphol die medio 2001 gereed zal zijn. Met deze investering voldoet KLM als enige afhandelaar op Schiphol aan de EU-regelgeving voor de import van levende have. De overige afhandelaars op Schiphol moeten op last van de overheid met ingang van 1 januari 2001 hun deuren sluiten voor deze vervoersstromen, omdat zij niet aan de Europese regels voldoen. Uitzondering hierop vormen paardentransporten en het vervoer van huisdieren, zoals honden en katten zolang deze niet voor commerciële doeleinden zijn bestemd.

KLM Cargo heeft het afgelopen jaar een aantal ingrijpende maatregelen genomen om de kwaliteit van het dierenvervoer te waarborgen in de dagelijkse afhandeling. Zo is in nauwe samenwerking met de RVV, Rijksdienst voor keuring van Vee en Vlees, een proef gestart om de documenten van dierentransporten vanuit het buitenland voorafgaand aan de vlucht aan de RVV voor te leggen. Hiermee kan worden voorkomen dat dieren op de Luchthaven arriveren zonder de juiste documentatie. Ook maakt KLM uitsluitend gebruik van een beperkt aantal geselecteerde vrachtagenten, waarvan vaststaat dat zij conform de nationale en internationale regelgeving hun zendingen verzorgen. Met het nu in aanbouw zijnde quarantaine-station is de transportketen gesloten, zodat dieren in geval van twijfel kunnen worden opgevangen en verzorgd.

De nieuwe faciliteiten voor het dierenvervoer betekenen echter niet dat KLM Cargo de transporten van andere afhandelaars zal overnemen. De capaciteit van het KLM Dierenhotel is niet toereikend en de benodigde mankracht is daar niet op berekend. Bovendien loopt KLM Cargo het risico van sluiting van het Dierenhotel op grond van het feit dat andere maatschappijen niet dezelfde kwaliteitsnormen hanteren. Daarmee komt de eigen afhandeling van het KLM dierenvervoer direct in gevaar.

Zou echter ondanks het besluit van de overheid een zending dieren toch op Schiphol dreigen te stranden, dan heeft KLM in goed overleg met de RVV een aantal aanvullende maatregelen genomen. Indien er sprake is van dreigend dierenleed dan zal KLM Cargo gespecialiseerde dierenstewards ter beschikking stellen om de dieren op te vangen en te verzorgen. Tevens zal in overleg met de RVV worden bepaald of en wanneer de dieren weer fit zijn om te reizen, waarna zij worden teruggevlogen naar het land van herkomst.

AMS/DR/HB

CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Assistant to Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Internet: secr.mediarelations@klm.nl