PIJNZORG IN NEDERLAND FAALT

Zeker 2,5 miljoen Nederlanders ouder dan 18 jaar worden geconfronteerd met langdurige pijn. Dat wil zeggen pijn die regelmatig en gedurende langere tijd optreedt

STERFTE HARTPATIENTEN KAN MET 64% WORDEN VERMINDERD

In Nederland kan jaarlijks het leven van 11.000 hartpatiënten worden gered.

SLAPELOZE NACHTEN PUTTEN OSTEOPOROSE-PATIËNTEN UIT

Medisch specialisten spelen in de praktijk, als het gaat om het opsporen van osteoporose, een belangrijker rol dan huisartsen. Doordat medisch specialisten dikwijls beschikken over geavanceerde apparatuur kunnen ze deze ziekte vroegtijdig opsporen (Dexa-meting). Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van de Osteoporose Stichting onder 2000 Nederlanders waarbij de chronische ziekte van botontkalking (osteoporose) is geconstateerd.

NEDERLANDERS MISSEN NODE MEDISCHE INFORMATIE

In Nederland blijft ruim een op de drie patienten na een bezoek aan huisarts of medisch specialist zitten met vragen over zijn ziekte of aandoening. Veel Nederlanders zijn bereid om voor de informatie van arts en of specialist extra te betalen.

EEN VACCIN TEGEN MEEST VOORKOMENDE KINDERZIEKTEN

Het Europees Agentschap voor de Evaluatie van Medicijnen heeft een nieuw gecombineerd Hexavac goedgekeurd. Zes vaccin-componenten in 0,5 ml: het verslag van nieuwe doorbraak die kan leiden tot een verhoging van de vaccinatiegraad

STICHTING FOBIEVRIENDEN BEZORGD OVER PIEKERAARS

Onophoudelijk piekeren en tobben over dagelijkse gebeurtenissen gedurende minimaal 6 maanden. Dat is het lot van de overmatig bezorgde patiënt. Op 10 oktober, de dag van de Internationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid, start de Stichting FobieVRienden (FVR) voor deze vaak onbegrepen patiëntengroep een actieweek, die loopt van 10 tot 16 oktober 2000. Patiënten kunnen de Stichting 24 uur per dag bellen voor informatie, adviezen, lotgenotencontact en medicatiebegeleiding.

STRIJD TEGEN ALZHEIMER KRIJGT NIEUWE IMPULS

Een nieuw veelbelovend geneesmiddel voor de strijd tegen de ziekte van Alzheimer is, via de wederzijdse erkenningsprocedure, geregistreerd in 13 EU-lidstaten.

VOETEN DIABETESPATIENTEN NIET GOED BEHANDELD

Diabetespatiënten met voetproblemen kunnen in Nederland effectiever worden behandeld. Dat concludeert een commissie van deskundigen een jaar na de invoering van de internationale consensus over de voetproblematiek van diabetespatiënten.

400.000 MAAG-DARMPATIENTEN SNELLER BEHANDELD

Endoscopie-patienten krijgen na afloop van het onderzoek in ziekenhuizen direct de resultaten mee. Moest hun behandeld huisarts tot voor kort hierop minimaal een week wachten nu kan direct met de behandeling worden gestart. Een nieuw initiatief dat lof oogst van het ministerie van VWS en zorgverzekeraars.

BIJWERKINGEN PIJNSTILLERS KOSTEN HONDERDEN PATIENTEN HET LEVEN

Medisch specialisten waarschuwen dat de bijwerking van pijnstillende- en ontstekingsremmende geneesmiddelen jaarlijks honderden levens kost. Volgens onderzoek overlijden in ons land 400 patienten met chronische gewrichtsklachten aan bijwerkingen van deze medicijnen die al heel lang worden gebruikt.

PIEKERPATIENTEN BELAGEN HUISARTSEN

Een jaarlijkse kostenpost van meer dan 145 miljoen gulden. Uit Nipo-onderzoek blijkt dat huisartsen die in hun praktijk worden geconfronteerd met overmatig bezorgde patienten veel extra tijd hieraan moeten besteden. Een nieuw fenomeen in Nederland: gegeneraliseerde angst.

HUIDINFECTIES BELAGEN VOETBALLEND NEDERLAND

Meer dan 500.000 amateur-voetballers in Nederland worden geconfronteerd met de gevolgen van voetschimmel, bijgenaamd zwemmerseczeem.

VOETAMPUTATIES BIJ MENSEN MET DIABETES KUNNEN FORS OMLAAG

Voetenpoli's in ziekenhuizen kunnen veel amputaties bij diabetici voorkomen. De resultaten van een nieuw onderzoek.

BLOED BLIJFT BELANGRIJKE BRON VOOR ONTWIKKELING NIEUWE GENEESMIDDELEN

Er moet een herwaardering komen voor de bereiding van farmaceuitsche plasma-eiwitten uit bloed. Volgens prof. K. Mertens moet er meer worden geinvesteerd in goedkopere technologieen om bloedproducten binnen ieders bereik te brengen.

RESEARCH-IMPULS VOOR NIEUWE LASER- EN LICHTTHERAPIE

Senter, het agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, heeft aan Boston Clinics een miljoenensubsidie verstrekt voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de toepassing van zogeheten fotodynamische(=licht)behandelingen voor de huid.

AMERIKAANSE OVERHEID INTENSIVEERT STRIJD TEGEN INFECTIEZIEKTEN

Op 10 januari 2000 presenteerde de Amerikaanse vice-president Al Gore op een VN-bijeenkomst een nieuw aanvalsplan voor de bestrijding van AIDS en andere infectieziekten.

DRASTISCHE REDUCTIE HIV DOOR NIEUWE AIDSMIDDELEN

Het nieuwe geneesmiddel Stockrin wordt steeds vaker ingezet in de strijd tegen AIDS.

THE LANCET BREEKT LANS VOOR PNEUMOKOKKENVACCINATIE

In Nederland wordt, aldus het toonangevende medische tijdschrift The Lancet, pneumokokkenvaccinatie veronachtzaamd. In een hoofdredactioneel commentaar wordt gesignaleerd dat in de komende 30 jaar de verschillende pneumokokken vaccins tot de meest belangrijke vaccins zullen behoren.

IRRATIONELE VERSLAVINGS-ANGST LAAT HONDERDDUIZENDEN NEDERLANDERS MET PIJN ONNODIG LIJDEN

Angst voor verslaving staat de adequate toepassing van opioïden bij patiënten met langdurige pijn in de weg. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een recent NIPO-onderzoek over langdurige pijn.

HEPATITIS B: AFREKENING MET EEN BEROEPSZIEKTE

Hepatitis B is een beroepsziekte. Er moet in Nederland een vaccinatiestrategie komen voor risicogroepen (zoals bijv. personeel werkzaam in de zwakzinnigenzorg, ziekenhuispersoneel, politie en brandweer)

ARTSEN COMBINEREN GRIEPPRIK MET VACCINATIE TEGEN PNEUMOKOKKEN

Artsen in Amersfoort geven, in het kader van een grootschalig onderzoek, patienten de mogelijkheid om naast de griepprik ook een vaccinatie tegen pneumokokken te ontvangen.

MEERDERHEID NEDERLANDERS WIL ONAFHANKELIJK VOORSCHRIJFGEDRAG ARTS

Drie op de vijf (60%) Nederlanders vinden dat zorgverzekeraars geen invloed mogen krijgen op het voorschrijfgedrag van hun artsen. Dit blijkt uit een Nipo-onderzoek. Ook moet VWS meer haast maken met het vergoeden van nieuwe geneesmiddelen voor o.a. chronische patienten, aldus een ruime meerderheid van de Nederlanders.

SPECIALISTEN WINNEN TIJD VIA INNOVATIEVE VERSLAGLEGGING

Maag-darmspecialisten beschikken nu over een methode om nog beter verslag te kunnen doen van scopie-onderzoeken. Daarbij kijkt de medisch specialist met een flexibel slangetje in maag en darmen.

VEEL OUDEREN GEPLAAGD DOOR SCHIMMELINFECTIES VAN DE VOET

De frequentie van voetinfecties in Europa loopt sterk uiteen. Nederland figureert daarbij in de middenmoot. Vooral op oudere leeftijd komt de schimmelinfectie van de voet steeds vaker voor.

VERPLEEGKUNDIGEN PAKKEN VERMOEIDHEID BIJ KANKER AAN

Om vermoeidheid bij kankerpatienten vroegtijdig te ontdekken, beschikken oncologie-verpleegkundigen sinds kort over een speciaal ontwikkeld multimediaal pakket.

NIEUW STANDAARDWERK OP HET GEBIED VAN MAAG EN DARMZIEKTEN

Bijna 10% van alle patiënten die verwezen worden naar een medisch specialist, hebben ernstige klachten op het gebied van maag- en darmziekten (NIVEL-gegevens 1998). Velen van hen moeten hiervoor een groot aantal onderzoeken ondergaan voordat een definitieve therapie kan worden ingesteld.

MINDERHEID NIERPATIENTEN KRIJGT GOEDE BEHANDELING VAN BLOEDARMOEDE

Europese richtlijnen voor de behandeling van bloedarmoede bij patienten met een chronische nierziekte staan er borg voor dat deze patienten optimaal worden behandeld tegen de laagste kosten

CLB BEWERKSTELLIGT ZELFVOORZIENING VIETNAM

Nederlandse technologie en productietechnieken zorgen ervoor dat in Vietnam vaccins worden geproduceerd tegen o.a. hondsdolheid, slangebeten, tetanus en difterie.

VEEL PIJN DOOR IRRATIONELE ANGST VOOR VERSLAVING

Nog steeds lijden veel patiënten met kanker onnodig pijn. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat er een grote angst voor verslaving bestaat bij het gebruik van opioïden, zoals morfine en afgeleiden daarvan.

ASTHMA IN DE KLAS

GGD-onderzoek geeft aan dat circa 13-14% van de basisschoolleerlingen last heeft van astma!

NIEUWE TEST SANQUIN TRACEERT HEPATITIS C SNELLER

Voor alle virustesten geldt dat in de beginfase van de infectie de test zo'n infectie kan missen. Dat komt omdat het virus zich eerst moet vermenigvuldigen, en er zich vervolgens anti-stoffen moeten vormen. Daar gaan soms weken of maanden overheen. Indien een bloeddonor net in deze periode bloed geeft kan een ontvanger van bloed besmet worden. Voor Hepatitis C kan virus is die kans in Nederland in de orde van 2 besmettingen per miljoen transfusies

BEHOEFTE AAN VERBETERING BEHANDELING VAN ASTMA

Artsen en patienten hebben behoefte aan nog betere mogelijkheden voor de behandeling van astma. Er is nu een nieuw astmageneesmiddel, Singulair, in tabletvorm dat slechts eenmaal daags moet worden ingenomen

ARTSEN INDRINGEND GECONFRONTEERD MET VERMOEIDHEID KANKERPATIENTEN

Met behulp van de nieuwste 'virtual reality'-technieken laat het geavanceerde programma 'In my steps' de vermoeidheid en frustratie voelen, zoals kankerpatiënten die vaak ervaren. In my steps is ontwikkeld om artsen en verzorgers de kans te geven dit vaak onderschatte fenomeen beter te leren kennen.

VERMOEIDHEID BIJ KANKERPATIENTEN HER- EN ERKENNEN

Voor veel kankerpatienten speelt vermoeidheid een grote rol in hun dagelijks leven. Bijna een op de zes patienten met kanker die van vermoeidheid last heeft, zegt te weinig energie te hebben om door te kunnen of willen leven

LIBERMAN-MODULES BEWERKSTELLIGEN REINTEGRATIE SCHIZOFRENE PATIENTEN

Schizofrene patiënten kunnen -dankzij de zogeheten Liberman-trainingsmodules- zelfstandiger in de samenleving functioneren. Soms kunnen ze (weer) een min of meer normaal leven gaan leiden. Het resultaat is een minder sterk beroep op de gezondheidszorg.

WERKERS IN GEZONDHEIDSZORG BETER BESCHERMEN TEGEN GRIEP

Om ziekteverzuim bij de al overbelaste werkers in de gezondheidszorg te voorkomen kan het bijzonder zinvol zijn om ze te vaccineren tegen griep. Onderzoekers van de John Hopkins School of Public Health geven tevens aan dat deze werknemers, als ze eenmaal zijn gevaccineerd, ook zelf niet fungeren als nieuwe 'besmettingshaard.'

NIEUWE RICHTLIJN VOOR DE BEHANDELING VAN OSTEOPOROSE

Osteoporose is een aandoening die zich zowel bij oudere vrouwen als oudere mannen manifesteert. Bij vrouwen loopt 30 tot 40 procent na het 50-ste jaar risico op een pols- wervel- of heupfractuur. Bij mannen ligt dit percentage op 10 à 15%. Als gevolg van osteoporose worden botten zo zwak, dat mensen zomaar iets kunnen breken. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap reikt artsen een handleiding aan voor de (preventieve) behandeling van deze invaliderende ziekte.

OPMARS BIOLOGISCHE WAPENS

De geïndustrialiseerde naties zijn onvoldoende toe- en uitgerust om het hoofd te bieden aan de nieuwe vormen van bio-terrorisme, aldus een publikatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Nieuwe vaccins moeten het antwoord geven op voornoemde bedreigingen

OPMARS HEPATITIS IN NEDERLAND

Het eerste nationale hepatitis symposium vindt plaats op vrijdag 5 maart 1999 in Utrecht. Deze bijeenkomst voor diverse beroepsgroepen wordt georganiseerd door het Landelijk Infocentrum HEPATITIS. Het thema is dit keer: hepatitis na het jaar 2000. Het is met name bedoeld om huisartsen,GGD-artsen, sociaal verpleegkundigen, CAD-artsen en schoolartsen te equiperen om op uniforme wijze met het probleem om te gaan.

SPOELWORMEN KRIJGEN VRIJ BAAN DOOR WEINIG EFFECTIEVE ONTWORMING HONDEN

Spoelwormen zijn er een oorzaak van dat mensen steeds vaker worden geconfronteerd met astma, luchtweginfecties en diverse allergieën. Honden- en kattenbezitters moeten daarom hun dieren éé'n tot twee keer per jaar ontwormen. NIPO-onderzoek leert dat een kwart van de hondenbezitter dat nooit doet.

NEDERLAND IN EU KOPLOPER OSTEOPOROTISCHE ZIEKTELAST

Nederland behoort binnen Europa tot de landen waar de komende jaren de grootste toename van de osteoporotische ziektelast (met name heup- en wervelfracturen) wordt geregistreerd.

RISPERDAL MAAKT PATIENTEN MINDER ZWAAR

Nieuw onderzoek toont aan dat Risperdal bij schizofrenie-patienten minder gewichtstoename veroorzaakt. Een significante gewichtstoename kan niet alleen in verband worden gebracht met een slechte therapietrouw, maar ook met ernstige gezondheidsrisicos zoals diabetes and cardiovasculaire aandoeningen

HOE DIËTEN EN ALCOHOLISCHE VERSNAPERINGEN VOOR OUDEREN HET BADEN VERGEMAKKELIJKT

ITHACA, N.Y. -- Although bathing gets more difficult with age and declining health, the elderly can largely compensate for their loss of function with grab bars and other bathroom devices, according to a new Cornell University study.

COMBINATIE VAN BESTRALING EN IMMUUNTHERAPIE BIJ MUIZEN BIEDT NIEUWE AANGRIJPINGSPUNTEN VOOR VERVOLGONDERZOEK

Bestraling wordt vaak toegepast bij de behandeling van kanker. Kankercellen binnen het bestralingsgebied kunnen gedood worden. Uitzaaiingen die buiten het bestralingsveld liggen, worden niet gedood

KANKERBEHANDELING BIJ MUIZEN

Combinatie van bestraling en immuuntherapie

NEDERLANDER WIL VAN HUISARTS MEER INFORMATIE OVER VACCINATIE TEGEN PNEUMOKOKKEN

Ruim de helft van de 65-plussers (56 %) in Nederland wil zowel tegen griep als tegen pneumokokken worden gevaccineerd (23 % alleen tegen griep en 6 % alleen tegen pneumokokkeninfecties). Dit blijkt uit recent onderzoek van het NIPO, verricht in opdracht van de pneumokokken stichting. De enquête peilde de kennis over pneumokokkenen de houding tegenover pneumokokkenvaccinatie. Het onderzoek vond plaats bij een representatieve steekproef van 1.011 personen, waarvan 160 personen 65-plussers (één van de belangrijkste doelgroepen).

RHESUS BLOEDGROEP VAN ONGEBOREN BABY TIJDENS ZWANGERSCHAP BEPAALD

Het Centraal Laboratorium heeft een nieuwe vinding gedaan die van belang is voor 30.000 zwangere vrouwen in Nederland

KANKERFREQUENTIE KAN VIA TOEVALSBEREKENING WORDEN BEPAALD

KANKERFREQUENTIE KAN VIA TOEVALSBEREKENING WORDEN BEPAALD Het ontstaan van kanker is niet goed bekend. De belangrijkste reden waarom we kanker zo moeilijk kunnen begrijpen is, dat het eigenlijke ziekteproces niet zichtbaar gemaakt kan worden. In de wetenschap gebruikt men in zo'n situatie een model. Dat is eigenlijk een hypothese voor het niet-zichtbare proces.

EBA: EUROPESE BLOED ALLIANTIE

Bloedbanken van negen Europese landen hebben recentelijk in Helsinki de Europese Bloed Alliantie (EBA) opgericht. Doel is, als het gaat om de veilige bloedvoorziening, het gezamenlijk streven naar geharmoniseerde regelgeving

BORSTKANKER: NIPO SIGNALEERT PESSIMISME OVER GENEZINGSKANS

Naar aanleiding van de oprichting van het Nederlandse Europa Donna Forum, een internationale organisatie die steun en solidariteit van vrouwen wil mobiliseren in de strijd tegen kanker, constateert het Nipo dat bij veel Nederlandse vrouwen de kennis over deze ziekte niet groot is.

VERDRIEVOUDIGING BOTDICHTHEID WERVELS IS NU REALISEERBAAR

Toevoeging van alendronaat aan de al minstens een jaar durende hormoonsuppletie van vrouwen met osteoporose verdrievoudigde de toename van de botdichtheid in de wervels.

DRASTISCHE REDUCTIE HEUPFRACTUREN MOGELIJK

Uit een recente studie blijkt dat na een therapie met alendronaat bij vrouwen de botdichtheid fors kan toenemen. Ligdagen in ziekenhuizen, veroorzaakt door noodlottige heupfracturen, worden zo fors gereduceerd.

BUURLANDEN VAN NEDERLAND HEBBEN VACCINATIESTRATEGIE TEGEN PNEUMOKOKKEN

Vaccinaties tegen pneumokokken-infecties in de buurlanden van Nederland worden een speerpunt in het gezondheidsbeleid.

SCHADE HARTINFARCT STRAKS NOG MEER BEPERKEN

Een nieuwe behandeling kan straks misschien de schade die het infarct aan hartweefsel kan veroorzaken met tientallen procenten verminderen. Een veelbetekend onderzoek dat over enkele jaren zijn vruchten afwerpt.

BESCHIMMELDE VOETEN IN NEDERLAND IN OPMARS

Steeds vaker worden Nederlanders geconfronteerd met schimmelinfecties van de voet. Men schaamt zich niet voor deze huidaandoening. Tijdens de 'Week van de Voet, georganiseerd door het Huidfonds, staan de voetproblemen centraal.

ADEQUATE BEHANDELING DEPRESSIEVE PATIENT BAAT OOK FAMILIE EN VRIENDEN

Veel Nederlanders weten zich -letterlijk en figuurlijk- geen raad met een depressie. Een opzienbarend onderzoek van het NIPO.

MAAGKLACHTEN BEINVLOEDEN DAGELIJKS LEVEN NEDERLANDERS

Veel Nederlanders op het platteland hebben last van brandend maagzuur. In de steden hebben de bewoners meer klachten over maagpijn. Een onderzoek.

KNOKKELKOORTS PROFITEERT VAN BROEIKAS-EFFECT

Toeristen die o.a. een bezoek brengen aan Noord- en Zuid-Amerika moeten serieus rekening houden met de Knokkelkoorts. Deze met influenza verwante ziekte die voornamelijk voorkomt in tropische streken gaat gepaard, met o.a. hoge koorts, hepatitis, blarenvormende huiduitslag. De verwekker behoort tot de zogeheten arbovirussen en wordt overgebracht door een mug. Aan de internationale studie over de opmars van Knokkelkoorts (Dengue), veroorzaakt door de mogelijke wijziging van het klimaat, heeft ook het RIVM (Bilthoven) meegewerkt.

CHOLESTEROLVERLAGING REDUCEERT BEROERTEN MET 28%

Behandeling met een cholesterolverlagend middel verlaagt het aantal fatale en niet fatale beroerten fors bij patienten met coronaire hartziekten

NEDERLANDSE VAKBEWEGING STEUNT CAMPAGNE VOOR DONORREGISTRATIE

De voorzitters van CNV, FNV en MHP hebben door middel van brieven hun steun betuigd aan de gerichte voorlichtingsacties van de samenwerkende gezondheidsfondsen en een aantal patientenverenigingen. Doel: het bekorten van de wachtlijsten in de gezondheidszorg.

NIEUW INFLUENZA-VIRUS VERGT BETERE BESCHERMING TEGEN COMPLICERENDE PNEUMOKOKKEN-PNEUMONIE

In Nederland krijgen jaarlijks 90% van de kinderen voor het zesde levensjaar minstens één keer een middenoor ontsteking. Daarnaast hebben 25 % van de kinderen voor het derde levensjaar minstens drie keer een middenoorontsteking doorgemaakt. De helft van deze infecties worden veroorzaakt door pneumokokken. Daarom worden jaarlijks minstens 400.000 kinderen geconfronteerd met pneumokokken-infectie.