Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Staatssecretaris De Vries biedt Edam-Volendam ondersteuning

Staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft vanmiddag Volendam bezocht naar aanleiding van de grote brand van afgelopen nacht. Samen met Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Van Kemenade heeft hij daar gesproken met het gemeentebestuur van Edam-Volendam.

In de eerste plaats heeft hij zijn medeleven geuit met de nabestaanden, de gewonden en hun familieleden en vrienden.
De eerste indruk van De Vries is dat de hulpverlening direct na de brand effectief is verlopen. Hij heeft de gemeente hulp aangeboden bij de verdere afwikkeling van de brand. Zo heeft hij in overleg met minister Borst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ondersteuning aangeboden bij de medische (ook psychische) nazorg die de gemeente de slachtoffers en hun omgeving wil bieden. Samen met de provincie Noord-Holland biedt het rijk ook ondersteuning aan de mediavoorlichting van de gemeente. Zoals gebruikelijk bij een dergelijke calamiteit komt er een onafhankelijk en integraal onderzoek naar de achtergronden en de afhandeling van de brand.

Volgens de staatssecretaris onderstreept deze tragische brand het belang van een goede brandweerzorg in Nederland. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat gemeentelijke en regionale brandweerkorpsen voldoende capaciteit hebben om branden en andere calamiteiten te voorkomen. De Vries benadrukt deze preventieve taak van de brandweer: hij vindt het van groot belang dat de brandweer adviseert bij het verlenen van vergunningen aan bedrijven en instellingen, en de naleving ervan strikt controleert.

Naar aanleiding van de brand zal De Vries later deze week een brief naar de Tweede Kamer sturen.