WAVIN BV

Belangrijke overname voor WAVIN in Scandinavie

Embargo: 11.00, 2 januari 2001

Belangrijke overname voor WAVIN in Scandinavië

Wavin, Europa's grootste producent van kunststof leidingsystemen, heeft overeenstemming bereikt over de acquisitie van de Divisie Leidingsystemen van het Scandinavische Icopal a/s in Noorwegen. Deze Divisie is met een omzet van EUR. 40 miljoen, productiefaciliteiten in Noorwegen, Zweden en Polen en 160 man personeel, een vooraanstaande producent van kunststof leidingsystemen voor riolering en afvoer van oppervlaktewater in Scandinavië.

De afgelopen tien jaar bevond Wavin zich vooral in Oost-Europa op het overnamepad en werden in dertien landen acquisities gedaan. De overname van de Icopal Divisie is de eerste in Scandinavië en de op één na grootste in de geschiedenis van de Zwolse multinational. De onderhandelingen werden gevoerd door Wavins Scandinavische werkmaatschappij, Nordisk Wavin. Deze werkmaatschappij heeft in Denemarken 400 mensen in dienst en verder dochtermaatschappijen in Zweden, Noorwegen, Finland, de Baltische staten en Rusland.

Philip Houben, Directie-voorzitter van Wavin, over de acquisitie: 'De Icopal Divisie is goed winstgevend en zal positief bijdragen aan Wavins netto winst voor 2001 en verder. De acquisitie betekent een aanzienlijke vergroting van ons marktaandeel in Noorwegen, waar wij tot nu toe geen productiefaciliteiten hadden. Bovendien vormen de buisproducten van Icopal een goede aanvulling op Wavins assortiment. De meest directe synergie is dan ook een breder aanbod van Wavin producten voor de Scandinavische en Poolse markt. De overname past in onze strategie voor continue groei en in ons streven naar marktleiderschap overal in Europa. Het management van de Divisie heeft zijn sporen reeds verdiend en bewezen een efficiënte operatie te leiden'.

De beslissing van Icopal om over te gaan tot de verkoop van haar Divisie Leidingsystemen vloeit voort uit haar besluit zich te concentreren op de dakbedekkingsactiviteiten. De Divisie heeft altijd als een onafhankelijke onderneming geopereerd en specialiseert zich in dubbelwandige PE toepassingen voor de rioolmarkt. De productie bestaat verder uit PE en PVC water- en gasleidingsystemen en leidingen en folie voor kabelbescherming. Een belangrijk aspect van de overname-overeenkomst is dat Wavin eigenaar wordt van de merknaam Arot waaronder alle kabelbeschermingsactiviteiten van de Divisie in Zweden en Polen vallen. Wavin zal voorlopig deze merknaam aanhouden.

Wavins jaaromzet bedraagt bijna EUR. 0.9 miljard. Bij de onderneming werken 4.300 mensen verspreid over 23 Europese landen.