Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Vijfde landelijk onderzoek Politiemonitor Bevolking van start
Een persbericht bij het onderwerp Politie
2 januari 2001
Vandaag gaat de Politiemonitor Bevolking 2001 van start. Het is de vijfde maal dat dit landelijke onderzoek naar criminaliteit en onveiligheid in Nederland wordt gehouden. Ruim 75.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder zullen telefonisch over deze onderwerpen worden ondervraagd. De Politiemonitor Bevolking wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en een groot aantal politiekorpsen. Het doel van het onderzoek is om op landelijk en regionaal niveau inzicht te krijgen in welk deel van de bevolking het afgelopen jaar slachtoffer is geworden van criminaliteit, zoals woninginbraak en fietsdiefstal. Verder worden vragen gesteld over buurtproblemen, onveiligheidsgevoelens, het functioneren van de politie en preventiegedrag.
Doordat de monitor voor de vijfde keer wordt gehouden - eerdere metingen vonden plaats in 1993, 1995, 1997 en 1999 - is het mogelijk trends waar te nemen: zijn bepaalde problemen groter of juist kleiner geworden, is het aantal slachtoffers gestegen of gedaald. De Politiemonitor Bevolking is daarmee een belangrijk hulpmiddel voor de politie, het bestuur en het openbaar ministerie.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Projectbureau Politiemonitor, een samenwerkingsverband van B&A Groep en Intomart. Naar verwachting worden de resultaten in juli 2001 gepresenteerd.