Nederlandse Kankerbestrijding

Cursus Zaadbalkanker

Amsterdam, 2 januari 2000

Weekendcursus voor mannen met zaadbalkanker

In het weekend van 27/28 januari 2001 vindt een cursusweekend plaats voor mannen die zaadbalkanker hebben of hebben gehad. De cursus is opgezet in samenspraak met de Stichting Kernzaak, de patiëntenvereniging voor mannen met zaadbalkanker. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 500 mannen, de meesten in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, getroffen door deze soort kanker. De confrontatie met zaadbalkanker roept op medisch gebied veel vragen op. Gastdocent dr. W. ten Bokkel Huinink (internist, Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) geeft tijdens de cursus uitleg over behandelmethoden en lange termijneffecten daarvan. Gastdocent Luca Incrocci (radiotherapeut/seksuoloog, AZR - Daniel) beantwoordt vragen over het omgaan met onvruchtbaarheid en de invloed die de behandeling kan hebben op vrijen en op de relatie van de patiënt en zijn partner.

De cursus wordt gehouden in conferentiecentrum Woudschoten in Zeist. Dankzij subsidiëring van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF en een bijdrage van de jubilerende Stichting Kernzaak bedragen de kosten slechts f 50.-- per persoon, inclusief verblijf en maaltijden.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met de afdeling Voorlichting van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, telefoon 020-5700551, fax 020-6750302, e-mail voorlichting@kankerbestrijding.nl. De cursusfolder 'Kanker... en dan?' is verkrijgbaar via de gratis Hulp- en Informatielijn van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF: 0800-0226622 of 0800-KWFKANKER.

Meer cursussen
Onder de naam 'Kanker... en dan?' organiseert de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF ook in het jaar 2001 weer een breed aanbod aan cursussen voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten, die samen met hulpverleners en medepatiënten willen praten over wat kanker in hun dagelijks leven heeft veranderd. Dit is het centrale thema van de cursussen. De weekendcursus voor mannen met zaadbalkanker en hun partner/naaste is er een van.

Hulpverleners die dagelijks met kankerpatiënten te maken hebben, geven waardevolle informatie. De cursusbegeleiders van het KWF zorgen ervoor dat iedere deelnemer met zijn vragen voldoende aan bod komt. Ook heeft iedereen de kans ervaringen met anderen te delen. Tijdens de cursussen komen verder onderwerpen aan bod als emotionele verwerking, omgaan met pijn, kanker en werk, voeding, ontspanning, zingeving en praktische hulp. En natuurlijk wordt het 'verwen'aspect niet vergeten: samen eten, genieten van de prachtige omgeving en een drankje bij de open haard.

Info over zaadbalkanker