Checklist Brandveiligheid Café- en barbedrijven
Vanaf het moment van ontstaan van brand tot aan het moment dat de
brand onder controle is spelen zich een aantal gebeurtenissen af. Een
adequate beïnvloeding van deze gebeurtenissen zal de gevolgen van
brand beperken. Hoe eerder wordt ingegrepen in het verloop der
gebeurtenissen des te geringer zijn de gevolgen. Zelfs het ontstaan
van brand is in zekere mate te beïnvloeden.
Het voorkomen van brand is de meest effectieve methode, de
inspanningen dienen hier dan ook primair op gericht te zijn. Is er
eenmaal brand dan zullen de gebeurtenissen zich snel opvolgen en wordt
de beheersbaarheid veel lastiger. Het inzicht verschaffen in de
gebeurtenissen is een belangrijke factor voor het doen welslagen van
een adequate brandveiligheidszorg door de ondernemer. Dit inzicht kan
mede verkregen worden met behulp van deze checklist die met name is
opgesteld voor de dagelijkse gang van zaken in het café-barbedrijf.
Voor het praktische gebruik bestaat de lijst uit twee delen:
A. Checklist Langere termijn (voor gebruik van b.v. eenmaal per
kwartaal, maar minimaal jaarlijks).
B. Checklist Kort periodiek (voor gebruik per dag of eenmaal per
week).
Voor uw eigen bedrijf zullen er wellicht specifieke situaties zijn die
om nadere uitwerking vragen. Deze checklist is derhalve een hulpmiddel
om voor uw eigen bedrijf een totale checklist samen te stellen.