Koninklijk Horeca Nederland

Checklist Brandveiligheid Café- en barbedrijven

Vanaf het moment van ontstaan van brand tot aan het moment dat de brand onder controle is spelen zich een aantal gebeurtenissen af. Een adequate beïnvloeding van deze gebeurtenissen zal de gevolgen van brand beperken. Hoe eerder wordt ingegrepen in het verloop der gebeurtenissen des te geringer zijn de gevolgen. Zelfs het ontstaan van brand is in zekere mate te beïnvloeden.

Het voorkomen van brand is de meest effectieve methode, de inspanningen dienen hier dan ook primair op gericht te zijn. Is er eenmaal brand dan zullen de gebeurtenissen zich snel opvolgen en wordt de beheersbaarheid veel lastiger. Het inzicht verschaffen in de gebeurtenissen is een belangrijke factor voor het doen welslagen van een adequate brandveiligheidszorg door de ondernemer. Dit inzicht kan mede verkregen worden met behulp van deze checklist die met name is opgesteld voor de dagelijkse gang van zaken in het café-barbedrijf.

Voor het praktische gebruik bestaat de lijst uit twee delen: A. Checklist Langere termijn (voor gebruik van b.v. eenmaal per kwartaal, maar minimaal jaarlijks).
B. Checklist Kort periodiek (voor gebruik per dag of eenmaal per week).

Voor uw eigen bedrijf zullen er wellicht specifieke situaties zijn die om nadere uitwerking vragen. Deze checklist is derhalve een hulpmiddel om voor uw eigen bedrijf een totale checklist samen te stellen.