Progress Software maakt resultaten vierde kwartaal bekend

Capelle aan den IJssel, 2 januari 2001 - Progress Software, leverancier van e-business technologie, heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van het vierde kwartaal en van het gehele boekjaar, afgesloten op 30 november jl.

Voor het vierde kwartaal zijn de cijfers als volgt:
· De kwartaalomzet kwam uit op $ 66,4 miljoen, een daling van 15% vergeleken met de $ 78,1 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
· Het exploitatieresultaat bedroeg $ 8,9 miljoen, een daling van 45% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
· De nettowinst bedroeg $ 8,1 miljoen tegenover $ 11,8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar (-32%).

· De verwaterde winst per aandeel ($ 0,21) viel 30% lager uit dan de $ 0,30 die in het vierde kwartaal van 1999 werd behaald.

Voor de twaalf maanden eindigend op 30 november 2000 zijn de resultaten als volgt:

· De omzet van $ 271 miljoen betekende een daling van 5% ten opzichte van de $ 286 miljoen in 1999.
· Het exploitatieresultaat bedroeg $ 38,7 miljoen, een daling van 17% ten opzichte van de $ 46,7 miljoen in 1999.
· De nettowinst kwam uit op $ 33,7 miljoen tegenover $ 35,0 miljoen in 1999, een daling van 4%.

· De verwaterde winst per aandeel ($ 0,85) viel 4% lager uit dan de $ 0,89 die in 1999 werd behaald.

Omzet en winst van het bedrijf werden ongunstig beïnvloed door de koersstijging van de Amerikaanse dollar in het vierde kwartaal en in het boekjaar 2000 ten opzichte van 1999. Gecorrigeerd voor wisselkoerswijzigingen daalde de omzet in het vierde kwartaal met 7% in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 1999. Gecorrigeerd voor wisselkoerswijzigingen stegen de omzet en de winst voor het gehele boekjaar 2000 met respectievelijk 1% en 3% ten opzichte van het boekjaar 1999.
In de loop van het vierde kwartaal kocht het bedrijf voor een bedrag van $ 8,5 miljoen circa 634.000 eigen aandelen terug. Sinds het eerste kwartaal van 1996, toen Progress Software met het terugkopen van eigen aandelen begon, heeft het bedrijf ongeveer 12,7 miljoen gewone aandelen teruggekocht ten bedrage van $ 109 miljoen. In het kader van het lopende terugkoopprogramma mogen nog 9,6 miljoen aandelen worden teruggekocht. De cashpositie en kortetermijninvesteringen van het bedrijf beliepen aan het einde van het boekjaar in totaal $ 158 miljoen.

"Onze omzet heeft te lijden gehad onder de voortgaande algemene neergang van de traditionele ERP-markt - die veel van onze Independent Software Vendors (ISV's) heeft getroffen - en de sterke dollar", aldus directievoorzitter Joseph W. Alsop van Progress Software. "We blijven met nieuwe initiatieven komen waarmee onze ISV's hun applicaties geschikt kunnen maken voor het internet om ze flexibel aan te bieden aan grote en kleine bedrijven op koop- of huurbasis. We verwachten dat deze initiatieven, in combinatie met nieuwe technologieën die wij ontwikkelen, een deel van de negatieve druk kunnen wegnemen die momenteel onze omzet beïnvloedt."

Recente ontwikkelingen

Progress SonicMQ
In het vierde kwartaal werd de positie van Progress SonicMQ in de snelgroeiende markt van E-Business Messaging (EBM) verder versterkt. EBM is een categorie zeer schaalbare, gestandaardiseerde internet-middleware die gegarandeerde en veilige uitwisseling van bedrijfsgegevens mogelijk maakt tussen geografisch verspreide locaties of tussen bedrijven, hetzij rechtstreeks, hetzij via elektronische marktplaatsen.

Bluestone Software sloot een overeenkomst met Progress Software voor de integratie van SonicMQ als Java Message Service (JMS) in het Total-e-Business platform van Bluestone. DataSynapse, pionier in peer-to-peer computing, koos voor SonicMQ als veilige en betrouwbare infrastructuur onder haar platform voor veeleisende applicaties zoals financieel risicobeheer.

Benchmark-tests toonden opnieuw aan dat SonicMQ uitstekend presteert ten opzichte van concurrerende technologieën. In november verwierf SonicMQ intellectuele eigendomsrechten op software, collaborative services en patentaanvragen van X-Collaboration Software Corporation.
Eerder in het kwartaal leverde NuSphere Corporation, een dochteronderneming van Progress Software, de eerste exemplaren van NuSphere MySQL aan haar klanten. NuSphere MySQL was daarmee het eerste softwarepakket voor de open source databasemarkt. De sterke marktpositie en technische expertise van Progress Software op het gebied van databases worden door NuSphere benut in de snelgroeiende markt voor open source databases.

Progress Software
Progress Software (NASDAQ: PRGS) is wereldwijd leverancier van softwareproducten en -services waarmee bedrijfsapplicaties voor het Internet kunnen worden ontwikkeld, geïmplementeerd en beheerd. Het bedrijf biedt hoogwaardige messaging-servers, applicatieservers, databases en producten voor applicatieontwikkeling en -beheer.

Onder de partners van Progress Software zijn ruim 2000 application service providers (ASP's) en independent software vendors (ISV's), die jaarlijks voor meer dan 5 miljard dollar aan applicaties en services op basis van Progress-software leveren. Progress-producten worden gebruikt door ruim 100.000 organisaties in 100 verschillende landen.