MINVENW

2 januari 2001

MAXIMUMTARIEF TAXI PER 1 JANUARI 2001 VERHOOGD

Met ingang van 1 januari 2001 zijn de maximumtarieven voor het straattaxivervoer verhoogd. Deze aanpassing heeft te maken met de stijging van de dieselprijzen en de gevolgen daarvan voor de transportbranche. In september hebben vertegenwoordigers van de branche, het ministerie van Financiën en het ministerie van Verkeer en Waterstaat in het zogeheten dieselakkoord afspraken gemaakt over de doorberekening van de hogere dieselprijs in de tarieven voor taxivervoer.

Sinds 1 januari 2000 geldt de Regeling Maximumtarief voor het straattaxivervoer. Die regeling houdt in dat een taxiondernemer zelf zijn prijzen mag bepalen De optelsom van de tariefonderdelen die de ritprijs bepalen moet echter onder een vastgesteld maximumtarief blijven. Het maximumtarief bestaat uit drie onderdelen, te weten het opstaptarief, het tarief per kilometer en het wachttarief. In de praktijk blijkt dat sommige taxi-ondernemers de voorkeur geven aan een eenheidstarief, of verschillende tarieven hanteren voor daluren of nachtelijke uren. Dat mag alleen als deze tarieven voor de consument van te voren van buitenaf en binnenin de taxi zichtbaar zijn.

Het maximum-opstaptarief is met ingang van 1 januari 2001 verhoogd met 4,4 procent. Het maximum-tarief per kilometer en het maximum-wachttarief zijn met 6,5 procent omhoog gegaan. De taxiondernemers mogen hun tarieven voor taxivervoer tot en met vier personen variëren tussen de f 0,00 en f 10,15 voor het opstaptarief; tussen de F 0,00 en F 3,85 voor het kilometer-tarief en tussen f 0,00 en f 65,20 voor het wachttarief. Voor taxivervoer van vijf tot en met acht personen mogen taxiondernemers hun tarieven variëren tussen f 0,00 en f 16, 55 voor het opstaptarief; tussen f 0,00 en f 4,45 voor het kilometertarief en tussen f 0,00 en f 65,20 voor het wachttarief.

Of en in welke mate de verhoging van het maximumtarief voor de consument daadwerkelijk zal leiden tot een hogere ritprijs voor taxivervoer moet in de praktijk nog blijken. Afgelopen jaar bleven vele taxi-ondernemers met hun prijzen onder het toegestane maximumtarief.