Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging

Persbericht

Verpleegkundige als voorzitter van het LCVV

Voorzitterswisseling bij het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging

Utrecht, 2 januari 2001

Mevrouw M.J.M. Le Grand-Van den Bogaard volgt met ingang van januari 2001 mevrouw H.M. Gelderblom-Lankhout op als voorzitter van het bestuur van het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging (LCVV). Hiermee gaat de voorzittershamer naar een bestuurder met een verpleegkundige achtergrond.

Een verpleegkundige als voorzitter
Mevrouw Le Grand is een bekende persoonlijkheid in de Nederlandse gezondheidszorg. Zij is lid van de Raad van Bestuur van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen en van origine verpleegkundige. Daarnaast vervult zij diverse bestuursfuncties in de gezondheidszorg en in het bedrijfsleven. Zij is onder meer Lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Verpleging en verzorging op de politieke agenda Mevrouw Gelderblom-Lankhout is vanaf november 1996 voorzitter van het LCVV geweest. Haar zittingstermijn is inmiddels verstreken en zij ambieert geen nieuwe bestuurstermijn. Mevrouw Gelderblom is van grote betekenis geweest voor het LCVV. Als voorzitter van het LCVV en vanuit haar positie als lid van de Eerste Kamer en als lid van de Raad van Europa, heeft zij zich ingezet de verpleging en verzorging op de politieke agenda te zetten en te houden.

Met name in 1999 en 2000 is de positie van de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen en van de Algemene Vergadering van Verpleegkundige en Verzorgenden (AVVV) sterker geworden. Als zelfstandige beroepsbeoefenaren, consulenten of verpleegkundig specialisten, zijn de verpleegkundigen, samen met de medische professionals, de belangrijkste peilers van de dagelijkse patiëntenzorg. Het LCVV zal de komende jaren samen met de AVVV, sinds kort het aanspreekpunt voor de beroepsinhoudelijke ontwikkelingen, steeds meer uitgroeien tot dé organisatie in Nederland voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsontwikkeling.