Politiebericht Friesland: Friesland 3-01-2001

IJlst: brand fietsenhok
Van zondag op maandag is brand gesticht in het fietsenhok bij het dagverblijf voor verstandelijke gehandicapten `De Dassenburgh`. Het fietsenhok en het daaraan vast zittende schuurtje brandde grotendeels uit. De brandweer heeft het vuur geblust. In het schuurtje stonden een zestal containers. De schade bedraagt ongeveer f 10.000.-. Een 52-jarige inwoner van Sneek heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Sneek: inbraak woning
Dinsdag tussen 01.00 en 08.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Leeuwarderweg. De achterdeur werd geforceerd. Terwijl de bewoners lagen te slapen, werden uit de woonkamer twee gouden ringen en een horloge weggenomen. De eigenaar, een 86-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Balk: inbrak supermarkt
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in de supermarkt aan het F.D. Hoekstraplein. De deur van de slagerij werd opengebroken. In de winkel heeft men getracht de kassa`s open te breken. Er werd niets weggenomen. De eigenaar, een 46-jarige inwoner van Oudemirdum, heeft aangifte gedaan.

Reduzum: snelheid
Dinsdag omstreeks 14.15 ur werd op de Snitserdyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 19-jarige inwoner van Sint-Johannesga reed met een snelheid van 160 kilometer per uur, terwijl aldaar 80 is toegestaan. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De auto werd overgebracht naar het bureau.

Woudsend: brand sporthal
Dinsdag omstreeks 13.20 uur hadden twee jongens van 12 en 11 jaar, beiden afkomstig uit Woudsend, een stuk vuurwerk in een ventilatievoeg van de sporthal geduwd en hierna aangestoken. Hierdoor was de spouwmuurisolatie gaan branden en dit had rookontwikkeling in de sporthal tot gevolg. De brandweer heeft een gat in de muur gemaakt en de zaak geblust, waardoor erger kon worden voorkomen. De jongens zijn gehoord.

Drachten: diefstal auto
Dinsdag omstreeks 14.30 uur werd vanaf de Omloop een personenauto, merk Audi Cabriolet, kleur grijs, voorzien van het kenteken 26-DS-NB, gestolen. De eigenaar had zijn auto aldaar geparkeerd. Hij moest even iets ophalen en liet de sleutels in het contactslot zitten. Toen hij na vijf minuten weer buiten kwam, was zijn auto verdwenen. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: overval winkel
Dinsdag omstreeks 15.20 uur vond een overval plaats bij een drogisterij aan de Tuinen. Een man kwam bij de kassa en wilde snoepjes afrekenen. Plotseling pakte deze man een mes uit zijn jaszak en bedreigde daarmee de filiaalhoudster. De filiaalhoudster, een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden, moest onder bedreiging van het mes, de kassa openen. Hierop pakte de man uit de kassa een onbekend geldbedrag en liep vervolgens de winkel uit. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de verdachte, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, even later in een snackbar aan het Noordvliet worden aangehouden. Het weggenomen geld werd bij de verdachte aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. De filiaalhoudster heeft aangifte gedaan.

Drachten: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 18.00 uur werd bij een supermarkt aan de Dwarswyk een 16-jarige inwoner van Drachten op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De jongen had toiletartikelen en twee pakjes kauwgum weggenomen. De waarde van het ontvreemde bedroeg f 14.37. De bedrijfsleider heeft aangifte gedaan. De jongen werd overgebracht naar het bureau en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Surhuizum: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 16.40 uur vond op It Langfal een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto, een 20-jarige inwoonster van Drogeham, kwam met de wielen van haar auto in de berm terecht en bij de daarop volgende stuurcorrectie raakte ze in een slip en kwam met haar auto tegen een boom tot stilstand. Een 19-jarige inwoner van Drogeham, die bij haar in de auto zat kon op eigen gelegenheid uit de auto komen en liep een lichte hoofdwond en een zere schouder op. De bestuurster moest door de brandweer uit de auto worden bevrijd. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en kon na behandeling weer naar huis.

Blija: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 17.50 uur vond op de Ljouwerterdyk een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 38-jarige inwoonster van Stiens reed met haar auto over de Ljouwerterdyk in de richting Stiens en zag te laat dat een voor haar rijdende auto afsloeg. Zij trapte op de rem en kwam vervolgens in een slip terecht. Een uit tegenovergestelde richting naderende bestuurder van een personenauto, een 68-jarige inwoner van Surhuisterveen, kon een aanrijding niet meer voorkomen en botste tegen de achterzijde van de auto van de vrouw uit Stiens. De bestuurder uit Surhuisterveen zat bekneld in zijn auto en werd door de brandweer bevrijd. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Menaldum: keukenbrand
Dinsdag omstreeks 18.35 uur had een frituurpan in een woning aan de Greftswal vlam gevat. De vlammen werden aangezogen door de afzuigkap, die daardoor ook vlam vatte. De bewoonster, een 50-jarige inwoonster van Menaldum, had getracht het vuur zelf te blussen en had daardoor brandwonden aan haar handen opgelopen. Zij is hiervoor behandeld in het ziekenhuis. De brandweer heeft het vuur geblust.

Harlingen; inbraak auto
Dinsdag tussen 15.30 en 19.30 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Dukdalf. Een ruit aan de passagierszijde werd vernield en uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 21-jarige inwoner van Sint-Annaparochie, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 21.30 uur werd op de Rengerslaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben Aan het bureau blies de man 430 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 4 uur.

Rotsterhaule: dodelijke val
Dinsdagsmiddag was de 41-jarige Jan Hoekstra uit Rotsterhaule bezig met werkzaamheden aan de golfplaten op zijn ligboxenstal aan de Gaasterweg. De man wilde de golfplaten vastzetten. Op een gegeven moment verloor hij zijn evenwicht en viel door de golfplaten heen en kwam met zijn hoofd terecht op de voerhekken in de loopstal. De man is zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen en vandaar uit met spoed naar het ziekenhuis in Zwolle, alwaar hij is overleden aan zijn verwondingen.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 01.25 uur werd op de Archipelweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 320 ugl. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur. Bovendien bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Sneek: inbraak boot
Woensdag omstreeks 02.40 uur kwam er een melding binnen dat er zou zijn ingebroken in een boot, die lag afgemeerd aan de Einsteinstraat. Een ruit van de boot werd opengewrikt, hierbij werd de eigenaar van de boot, die in de boot lag te slapen wakker. De eigenaar, een 34-jarige inwoner van Poeldijk, waarschuwde de politie. Uit de boot werd niets weggenomen. Op de hoek van de Einsteinstraat en de Prof. Zernickestraat werd de verdachte, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, liggend onder de aldaar staande containers aangetroffen en aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Heerenveen; inbraak benzinestation
Woensdag omstreeks 02.30 uur werd ingebroken bij het benzinestation aan het Kattebos. Met een stoeptegel werd de ruit in de voordeur vernield. Uit de shop werden sigaretten en snoep weggenomen. Het exacte schadebedrag is niet bekend. Een 35-jarige inwoner van Rottum heeft aangifte gedaan.

Bureau Voorlichting en PR: 058 - 880 8272