Newconomy

BuyOnline realiseert recordomzet (21-12-2000)

Online IT-verkoper na 15 maanden winstgevend

BuyOnline, Nederlands grootste online IT specialist, heeft dit kwartaal een recordomzet gerealiseerd van 9 miljoen gulden met de verkoop van hardware, software, networking en supplies. Tegelijkertijd maakt het bedrijf bekend het break-even point te zijn gepasseerd en voor de tweede achtereenvolgende maand winstgevend te zijn.

Hetzelfde kwartaal vorig jaar, het eerste na de oprichting op 1 september 1999, werd nog afgesloten met een omzet van 1,5 miljoen gulden. Dit betekent dat de omzet binnen een jaar verzesvoudigd is.

Robert Poorter, CEO van BuyOnline, geeft als verklaring voor dit snelle succes: 'BuyOnline is niet vergelijkbaar met de meeste 'dot.coms'. Er was bij ons meer aanwezig dan alleen een goed idee. We zijn gestart op basis van een grondige kennis van computerverkoop, met een traditioneel model waar het gaat om de verhoudingen tussen omzet, marges en kosten. Bij dat traditionele model hebben we vervolgens de voordelen van on-line technologie gevoegd, zoals snelheid en het niet hoeven aanhouden van voorraden. We hebben inmiddels een geavanceerde en goed werkende e-commerce toepassing, waarvoor we aan niemand licentiekosten hoeven te betalen.' Het systeem van BuyOnline wordt door klanten als zeer klantvriendelijk ervaren. Tegelijkertijd zijn de kosten laag, terwijl er toch uiterst snel geleverd kan worden uit de voorraden van partners.

Business-to-Business
De verkooppiek in december heeft overigens niets te maken met kerst- of sinterklaasdrukte, aangezien de inmiddels meer dan 2.000 klanten van BuyOnline voor 95% zakelijk zijn. Hiertoe behoren klanten met aansprekende namen als Versatel, L.I.S.V., Lost Boys, KPMG, Hot Orange en VNU. Het overgrote deel van de b-to-b klanten heeft niet zo'n sprekende naam, maar wordt wel behandeld als een large account. Op basis van de inschatting van het potentieel van een klant wordt een prijsniveau afgesproken. Door gebruik te maken van een login name verschijnen automatisch de afgesproken prijzen op het scherm. Een account manager is aanwezig om klanten eventueel te begeleiden door BuyOnline's eigen '4-klik systeem': inloggen, my shop, kopen, bevestigen.

e-Procurement
BuyOnline is momenteel bezig de toepassingen van het systeem verder uit te breiden. In januari zal een zelfontwikkeld e-procurementsysteem geïntroduceerd worden. Dit systeem biedt bedrijven gecontroleerde toegang tot de BuyOnline site. De centrale afspraken met het bedrijf zijn in het systeem verwerkt, zodat elke gebruiker binnen het betreffende bedrijf díe informatie en interface krijgt die bij zijn specifieke autorisatie past. Daarnaast worden het volledige bedrijfs-IT budget en de budgetten per afdeling in het systeem vastgelegd.

Ook de consument kan via BuyOnline makkelijk en snel hardware en software bestellen op de speciale consumentensite. De consumentenverkopen bedragen ongeveer 5% van de totale omzet, maar het aantal consumenten dat gebruikt maakt van de diensten van BuyOnline, is sterk groeiende.

Shops4free
Naast de internet-verkoop exploiteert BuyOnline ook de formule Shops4free. Shops4free biedt diverse online e-stores aan partijen die via het web goederen of diensten willen verkopen. Shops4free is geënt op het e-commercesysteem van BuyOnline. Er is een gratis versie die basisfunctionaliteit biedt. Wil de klant meer mogelijkheden, dan kan tegen vergoeding tot maximaal f475,- per maand de functionaliteit uitgebreid worden. De 'winkels' kunnen naar eigen believen ingericht en uitgebreid worden, omdat het systeem achter Shops4free schaalbaar is. Door de modulaire techniek is Shops4free ook in staat om in verrassend kort tijdsbestek volledige tailor-made e-commerce oplossingen te leveren, tegen een fractie van de kosten die andere ondernemingen op dit gebied rekenen.

Europese expansie
Nu de Nederlandse omzetcijfers van BuyOnline gestegen zijn tot 22 miljoen gulden gaat het bedrijf op zoek naar Europese expansie. Op dit moment is BuyOnline bezig met het opzetten van vestigingen in München, Barcelona en Madrid.

Over BuyOnline
BuyOnline is de grootste onafhankelijke online IT specialist van Nederland. Via een eigen e-commerce oplossing heeft BuyOnline het mogelijk gemaakt om makkelijk en snel hardware, software, networking en supplies online te bestellen. BuyOnline is een efficiënte partner voor de inkoop van veel bedrijven en richt zich tevens op de consument.

Shops4Free, onderdeel van BuyOnline, is een jonge onderneming die zich heeft gespecialiseerd in het bedenken, uitvoeren en implementeren van webbased e-business oplossingen. De oplossingen stellen klanten in staat hun onderneming te laten profiteren van de voordelen van de nieuwe economie, zonder een hoge kostendrempel.