Amsterdam, 3 januari 2001

NIEUWE KWF-BROCHURE 'HORMONALE THERAPIE BIJ KANKER'

De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) heeft een brochure uitgebracht over hormonale therapie bij kanker. Op dit moment hebben enkele tienduizenden patiënten van doen met deze vaak langdurige behandeling en de blijvende gevolgen daarvan. Dit aantal zal in de toekomst verder stijgen.

De behandeling wordt toegepast bij soorten kanker waarbij hormonen de groei en ontwikkeling van de tumor beïnvloeden. Met name bij borstkanker, baarmoederkanker en prostaatkanker kan dat het geval zijn. Doel is de invloed van de hormonen zoveel mogelijk uit te schakelen. Dit kan door het verwijderen of bestralen van organen die deze hormonen aanmaken, dan wel door het toedienen van zogeheten hormoonpreparaten. De bijwerkingen en gevolgen van de hormonale behandeling kunnen voor patiënten soms naast een fysieke ook een mentale belasting zijn. Dit temeer omdat zij ook de seksualiteit raken. Over het algemeen weegt dit op tegen de gunstige effecten van de behandeling. De hormonale behandeling is bij het publiek nog weinig bekend. Daarom was er behoefte aan schriftelijke voorlichting ter ondersteuning van de voorlichting door de arts.

Op dit moment worden per jaar 10.000 nieuwe gevallen van borstkanker vastgesteld. Voor baarmoederkanker en prostaatkanker gaat het om respectievelijk 1400 en 6500 nieuwe gevallen per jaar. De keuze voor een hormonale behandeling vereist een goede afweging van voordelen en mogelijke nadelige gevolgen. Deze komen in de nieuwe KWF- brochure uitvoerig aan de orde. De hormonale behandeling van borstkanker bijvoorbeeld kan bestaan uit het verwijderen van de eierstokken of het toedienen van hormoonpreparaten zoals Tamoxifen. Het verwijderen van de eierstokken leidt tot onvruchtbaarheid. Bovendien komt een vrouw daardoor 'in de overgang'. Het gebruik van Tamoxifen kan de resultaten van de behandeling van borstkanker aanzienlijk verbeteren, maar heeft ook nadelige gevolgen zoals een licht verhoogd risico op baarmoederkanker. Vrouwen die dit middel gebruiken moeten daarop worden gecontroleerd. Dit risico en de extra-belasting door de controle-onderzoeken moeten in de overwegingen worden meegenomen. Bij de hormonale behandeling van prostaatkanker werden lange tijd de zaadballen verwijderd. Tegenwoordig worden ook steeds vaker hormoonpreparaten gebruikt. De vermindering van de aanmaak van mannelijke geslachtshormonen kan leiden tot impotentie, stemverandering en borstvorming. Veel patiënten accepteren dit in het licht van een mogelijke levensverlenging.

De brochure 'Hormonale therapie bij kanker' is kosteloos verkrijgbaar bij: Voorlichtingscentrum Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, Sophialaan 8, 1075 BR Amsterdam. Telefoon (gratis) 0800 - 0226622 of 0800-KWFKANKER. Zij kan ook worden aangevraagd via www.kankerbestrijding.nl >Service/bestellen. De bestelcode is G57.


Noot voor de redactie,