PERSBERICHT

"Bereikbaarheid Gelderland gebaat bij bouwstop Betuwelijn"

De Kamer van Koophandel Gelderland houdt vandaag een nieuwjaarsreceptie. Voorafgaand vindt een debat plaats met Commissaris van de Koningin Kamminga en voorzitter Karel Noordzij van Transport en Logistiek Nederland. Onderwerp: bereikbaarheidsproblematiek in Gelderland.

De Projectorganisatie Betuweroute bepleit in dit debat een bouw- en investeringsstop voor de Betuwelijn. "De vooruitzichten zijn dramatisch slecht. Ondertussen legt de bouw een gigantische beslag op mensen en middelen die beter ingezet kunnen worden om met voorrang de bereikbaarheidsproblematiek aan te pakken. Een 'pas op de plaats' is noodzakelijk om nu de juiste prioriteiten te kunnen stellen", aldus woordvoerder IJff van de Projectorganisatie. "Het draagvlak voor zo'n bouwstop is groot. Zelfs het Hoofdbestuur van Transport en Logistiek Nederland gaat medio februari zijn standpunt over de Betuwelijn heroverwegen."

Zo'n heroverweging zal moeten leiden tot bijstelling van het overheidsbeleid ten aanzien van de Betuweroute, bijvoorbeeld:
* afronden van de verbetering van de Havenspoorlijn (Maasvlakte-Kijfhoek);
* Betuwelijntracé Kijfhoek-Gorinchem inpassen in 'Rondje Randstad' ten behoeve van passagiersvervoer;
* tracé Gorinchem-Duitsland reserveren voor toekomstig gebruik of teruggeven aan natuur en landbouw.
De vrijkomende middelen moeten met voorrang worden ingezet ten behoeve van urgente en alom gewenste maatregelen: modernisering van bovenleiding- en beveiligingssysteem, verbetering en uitbreiding van treinmaterieel (light rail!), investering in veiligheid en geluidbeperkende- en geluidwerende voorzieningen bij bestaand spoor, duurzame aanleg en inpassing van IJzeren Rijn en HSL-oost . De gedachte achter de Betuwelijn (een spoorgoederenverbinding van Rotterdam met het achterland) blijft hiermee overeind; gelijktijdig - en versneld - wordt een echt alternatief voor personenvervoer geboden.

Zó blijft Gelderland bereikbaar!

Locatie: Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2 d, 6211 NC Nijmegen, tel. 024-3228344 Datum: woensdag 3 januari 2001
Aanvang: 16:00 uur, inloop vanaf 15:30 uur

Informatie:
Projectorganisatie Betuweroute
drs. K. IJff, Hunzestraat 12, 1079 WC Amsterdam
telefoon 020-6422227 / 06-59953263