Raad voor het openbaar bestuur


Nieuws Rob

Het nieuws van de Rob is op 3 januari 2001 bijgewerkt.



Raad voor de rechtspraak moet onafhankelijker In een ongevraagd advies aan de minister van Justitie bepleit de Raad voor het openbaar bestuur een meer onafhankelijke positie van de Raad voor de rechtspraak ten opzichte van de minister van Justitie. De Raad voor het openbaar bestuur vindt het van belang dat een brede discussie wordt gevoerd over de voorgenomen voorstellen tot reorganisatie van de rechterlijke macht. Die reorganisatie raakt de grondslagen van ons constitutioneel bestel, zoals de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de ministeriële verantwoordelijkheid.

Bij de benoeming van de leden voor de Raad voor de rechtspraak en van de besturen van de rechtbanken gaat het vooral ook om vergroting van de effectiviteit en de efficiency van het rechterlijk apparaat. In die zin vindt de Raad het begrijpelijk dat gekozen is voor een benoeming voor een bepaalde periode. Een benoeming voor het leven garandeert beter de onafhankelijkheid, maar ligt om redenen van effectiviteit en efficiency niet voor de hand. De Rob pleit ervoor de benoeming voor bepaalde tijd van de leden van de Raad voor de rechtspraak en van de besturen van de rechtbanken niet door de Minister te laten plaatsvinden, maar door en vanuit de rechterlijke macht zelf. De rechterlijke onafhankelijkheid kan daardoor beter worden gegarandeerd zonder dat tekort wordt gedaan aan de ministeriële verantwoordelijkheid.

Gezien de aard van de materie pleit de Rob verder voor een zorgvuldige en niet overhaaste procedure van wetgeving. De Raad betreurt het dan ook dat al tot aanwijzing van kwartiermakers voor de Raad voor de rechtspraak is overgegaan terwijl de parlementaire behandeling van de desbetreffende wetsvoorstellen nog in het beginstadium verkeert.