Gemeente Enschede

Enschedese Speciale scholen voor basisonderwijs gaan samenwerken

Enschede, 03-01-2001

Burgemeester en Wethouders hebben tezamen met het bestuur van de Vereniging Christelijk Onderwijs (VCO) besloten om te streven naar één onderwijsvoorziening voor de speciale scholen voor basisonderwijs (SBO-scholen) binnen het samenwerkingsverband Weer Samen Naar School (WSNS).
Het gaat hierbij om het samengaan van de voormalige openbare en protestantse scholen voor LOM, MLK en IOBK van de gemeente Enschede.

In het samenwerkingsverband zijn er nu 4 SBO-scholen: 3 openbare ( De Ark, De Tender, en De Werkhaven) en 1 christelijke (De Princenhof). Uit onderwijsinhoudelijke overwegingen kiezen de scholen voor een integratie van de scholen op basis van de specifieke zorg die kinderen behoeven. Op termijn leidt dat vermoedelijk tot twee scholen voor speciaal onderwijs. De christelijke identiteit krijgt binnen de nieuwe onderwijsvoorziening een nadrukkelijke plaats. B&W en het bestuur van de VCO zijn van mening dat een vergaande integratie bijdraagt aan een kwaliteitsverbetering van het onderwijs en aan het beter realiseren van de doelstellingen van WSNS.

In het samenwerkingsverband WSNS werken een 5-tal schoolbesturen samen. Dit zijn de schoolbesturen van het openbaar onderwijs van de gemeente Enschede en van Losser, het VCO, de Enschedese Schoolvereniging en Al Ummah. Uitgangspunt van WSNS is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de basisscholen als de speciale scholen voor basisonderwijs betreffende alle leerlingen in het primair onderwijs. De speciale scholen voor basisonderwijs omvatten de voormalige scholen voor LOM, MLK en IOBK.
Met het proces van WSNS wordt geoogd zoveel mogelijk kinderen binnen de basisscholen een plaats te geven en de benodigde zorg te bieden. De speciale scholen hebben in dat proces een belangrijke aanvullende rol.

Het college van B&W en het bestuur van de VCO hebben opdracht gegeven om op korte termijn de integratie van de speciale scholen verder uit te werken.