Politiebericht Friesland: Fryslân 3-01-2001
Politieberichten van 3 januari (07.00 - 13.00 uur)

Wergea: vrachtwagen in berm
Woensdag omstreeks 02.30 uur kwam de bestuurder van een vrachtwagencombinatie door nog onverklaarbare oorzaak in de berm van de Waldwei onder Wergea terecht. De vrachtwagen zakte weg in de drassige berm. De brandstoftank was lekgeslagen op een in de berm liggend afbakeningsblok, waardoor dieselolie in de berm en op de weg terechtkwam. Nadat de brandstoftank was gedicht, kon de vrachtwagen worden weggesleept. Door rijkswaterstaat werd de dieselolie opgeruimd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Barcelona, raakte niet gewond. Het verkeer ondervond nagenoeg geen hinder. Wel is de Waldwei vanuit de richting Leeuwarden in de richting Drachten van 11.00 13.00 gestremd geweest, in verband met het herstellen van de berm.

Harlingen: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Klipperstraat. Een ruit aan de passagierszijde werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 21-jarige inwoner van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Fryske diken: resultaten en aankondiging snelheidscontroles In week 52 (maandag 25 december tot en met zondag 31 december) passeerden 4.369 voertuigen de radarwagens van het verkeersveiligheidsproject Fryske diken. Hiervan hield 96,7% zich keurig aan de geldende snelheid. De snelste overtreder buiten de bebouwde kom reed op de N381, afslag Wijnjewoude afslag Donkerbroek, 117 km per uur, een overschrijding van 37 kilometer. Binnen de bebouwde kom van Heerenveen en Leeuwarden werd niet gecontroleerd, de snelste overtreder in Drachten reed 76 kilometer op de Noorderdwarsvaart, een overtreding van 26 kilometer. Verder werd gecontroleerd tussen de bebouwde kom van Damwoude en de afslag Zwaagwesteinde. Hier werden 801 voertuigen gecontroleerd op snelheid, 5 reden te snel, een overtredingspercentage van 0,6%. Tussen de afslag Wijnjewoude en de afslag Donkerbroek werden 1130 voertuigen gecontroleerd, 58 reden te snel, een overtredingspercenatge van 5,1%. Afslag Zwaagwesteinde bebouwde kom Veenwouden: 912 gecontroleerde voertuigen, 17 reden te snel, een overtredingspercentage van 1,9%. In Drachten werden 460 voertuigen gecontroleerd op de Noorderdwarsvaart, 25 reden te snel, een overtredingspercentage van 5,4%. De aankondiging van de controles zijn reeds gepubliceerd op internet onder Fryske diken 28 december 2000 Aankondiging en resultaten.

Leeuwarden: getuige gevraagd
Bij de politieberichten van 30/12 (13.00 uur) t/m 31/12 (13.00 uur) werd vermeld dat tussen zaterdag 30 december 19.00 uur en zondag 31 december 10.30 uur een 12-tal spiegels van voertuigen waren vernield aan de Taniaburg. De politie is naar aanleiding van deze vernielingen gebeld door een vrouwelijke getuige die in de buurt van het winkelcentrum woont. Per abuis zijn de gegevens van deze getuige niet genoteerd. De politie wil graag met deze vrouw in contact komen en vraagt of deze getuige zich alsnog wil melden op het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Heerenveen: vermiste man
Langs de Ketting, onder Oudehaske, heeft een jogger op Nieuwjaarsdag een schoen op het ijs zien liggen. Naar aanleiding van de berichtgeving in de pers en de activiteiten van de politie ter plaatse heeft deze getuige vanmorgen (woensdag) de politie hierover ingelicht. De politie is ter plaatse gegaan en trof daar inderdaad de schoen aan, die hoogstwaarschijnlijk toebehoort aan de vermiste Marcel van den Broek. Vanmiddag zal gedregd worden door de politie te water en ook zal de politiehelikopter weer worden ingezet.

Kollum: inbraak winkel
In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een winkel aan de Timmerwerf. Men was binnengekomen door de achterdeur te verwijderen. Het pand werd doorzocht en er is een geldkistje ontvreemd met daarin twee tientjes. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Tjertkgaast: vrachtwagen verliest lading
Woensdagochtend omstreeks 07.10 uur reed een vrachtwagen met aanhangwagen over de Strjitwei in de richting van Sneek. Enkele honderden meters verder kwam hij met de rechterwielen in de berm om vervolgens enkele bermpaaltjes, verkeersborden, een lichtmast, een plaatsnamenbord en een boom te raken. De berm werd omgeploegd. Bij het corrigeren verloor de aanhangwagen 11 containers die gevuld waren met lege plastic kratten, die bestemd waren voor het vervoer van levende kippen. De containers en kratten kwamen in de sloot terecht. De vrachtwagen raakt aan de rechter voorzijde beschadigd en de aanhangwagen op verschillende plaatsen. Vanaf de richting Sneek werd het verkeer via de naastgelegen parallelweg geleid. De vrachtwagen werd bestuurd door een 39-jarige man uit Wapenveld. Inclusief het opruimen heeft de hele operatie 4 uur geduurd.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272