Telfort persbericht

Persberichten

Visie & Missie

Kerngegevens

Network Interfaces

Vredesmissie Eritrea houdt contact met thuisfront dankzij GSM en satellietverbinding

De Nederlandse militairen van de VN-vredesmissie naar Eritrea krijgen allemaal de beschikking over een mobiele telefoon om contact te houden met het thuisfront. Landis Wireless Communications (onderdeel van Landis Group N.V.) heeft van de Koninklijke Marine opdracht gekregen voor het leveren van een unieke verlenging van het Nederlandse gsm-net naar Afrika. Deze opdracht wordt uitgevoerd in partnership met Telfort en Carrier to Carrier (dochteronderneming van Blue Fox Enterprises). Via een vaste satellietverbinding van Carrier to Carrier worden vier gsm-basisstations ter plaatse van Telfort rechtstreeks in contact gebracht met het gsm-netwerk van Telfort in Nederland.

Als deelnemer aan de VN-vredesmissie naar Eritrea heeft Nederland onlangs 1100 man personeel van het Korps Mariniers naar Eritrea en Ethiopië uitgezonden. Zij zijn gelegerd in vier hoofdkampen in het grensgebied tussen Eritrea en Ethiopië. Om de afstand met thuis te verkleinen voorziet Defensie, in het kader van haar Welfare-programma, in de mogelijkheid om voor 50 gulden een mobiele telefoon te kopen inclusief 50 gulden beltegoed. Daardoor beschikken de militairen over een aantrekkelijke en eenvoudige manier van communiceren met het thuisfront, hetgeen zeker tijdens de komende kerstdagen uitermate welkom zal zijn.

Voor de technische realisatie nam de Koninklijke Marine Landis, C2C en Telfort in de hand. Het partnership tussen de drie bedrijven neemt Defensie vrijwel alle administratieve en operationele overlast uit handen. Bovendien is de oplossing bijzonder gebruiksvriendelijk. Voor de bellende militairen lijkt het namelijk alsof zij binnen Nederland telefoneren. Ze hoeven geen internationale toegangsnummers te draaien en kunnen beschikken over alle bekende gsm-faciliteiten zoals sms en voice-mail. Het is mogelijk ter plekke beltegoed bij te kopen via een prepaid-voucher. Qua mobiele telefonie bevindt er zich straks dus een stukje Nederland in Afrika.

Landis Wireless Communications treedt op als hoofdaannemer in het project. Het bedrijf is gespecialiseerd in het realiseren en opleveren van (mobiele) communicatie oplossingen en is in Eritrea, samen met partners C2C en Telfort, verantwoordelijk voor de installatie op locatie.

De satellietverbinding tussen Nederland en Afrika wordt tot stand gebracht door C2C, een onafhankelijke dienstverlener in satelliet communicatie die beschikt over een eigen grondstation in Biddinghuizen. C2C is een dochteronderneming van het beursgenoteerde Blue Fox Enterprises N.V. en heeft ruime ervaring in het realiseren van gsm-verbindingen over satellieten. Zo werden door C2C al tal van gsm-, telefoon- en internet- verbindingen gerealiseerd met diverse landen in Afrika.

Telfort neemt de opbouw van het mobiele netwerk ter plaatse voor zijn rekening. Dit behelst het opzetten van de gsm-basisstations, die in containers op de compounds van de missie worden geplaatst. Elk station ondersteunt maximaal 22 simultane gesprekskanalen en biedt een geluidskwaliteit die gelijkwaardig is aan die van het Nederlandse gsm-net. Telfort levert tevens de mobiele prepaid-telefoons en de volledige gsm-functionaliteit.

Op 7 december is een Landis medewerker vertrokken naar Eritrea om alvast lokaal voorbereidingen te treffen. Op 11 december jl. is een team van vier Telfort-ingenieurs en een satelliet specialist van C2C vertrokken om de stations op te bouwen.

Op 20 december jl. is de eerste technische oplevering gerealiseerd. Dat betekent dat de militairen met de kerst goedkoop naar huis kunnen bellen: uiteraard een belangrijke opsteker voor het moraal. Het project heeft een looptijd van zes maanden en kent een optie tot verlenging.

3-1-01

Terug >>>

Adresgegevens Telfort

DISCLAIMER COPYRIGHT TELFORT B.V. 2000