Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/04/01 Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden vieren maandag 30 april 2001 Koninginnedag mee in twee plaatsen in de provincie Drenthe. Zij bezoeken de feestelijkheden in Meppel en Hoogeveen. Andere leden van de Koninklijke Familie, onder wie Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en mr. Pieter van Vollenhoven, zullen hen vergezellen.

Meppel, met 30.000 inwoners, is een stad met een ruim en groen karakter. Het ligt al eeuwen op een kruispunt van riviertjes en stroompjes. De verbinding met het water is gebleven: het Meppelerdiep is toegankelijk voor grote schepen. De industriële bedrijvigheid is dan ook met name langs het water te vinden. De stad heeft een regiofunctie voor tal van voorzieningen. De Koninginnedagviering wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Nationaal Feestcomité in Meppel en de Oranjevereniging in Nijeveen.

Hoogeveen, met 53.000 inwoners, is de derde stad van Drenthe. De oorsprong van de plaats ligt in de afgraving van een groot veengebied en het transport van turf naar het Westen. Industrialisatie en de bouw van nieuwe woonwijken en voorzieningen zorgden ervoor dat Hoogeveen in de jaren zestig de snelst groeiende plaats was van Nederland. Het huidige Hoogeveen is een moderne industriekern midden in het Drentse landschap. De Stichting Viering Nationale Gedenkdagen organiseert jaarlijks het Koninginnedagfeest in Hoogeveen.

Het is de tweede keer dat de Koningin en haar familieleden de Koninginnedagviering in Drenthe bijwonen. In 1982 bezochten zij het feest in Zuidlaren.