Gemeente Hoogeveen

3 januari 2001

* De Markt is klaar *

* Precies volgens planning *

* Ook ondergronds *

* De Symphonie *

* Markt Magazine *

* Kies de goede parkeerautomaat! *

* Commissie Volkshuisvesting *

* Commissie Onderwijs *

* Commissie Ruimtelijke Ordening *

* Acties oud papier *

* Huwelijk op Internet *

* Rondleiding raadhuis *

* Spreekuur Sociale Verzekeringsbank *

* Politiek café Radio Hoogeveen *

* Mark Nijstad bijna miljoenste ABC-zwemmer *
* Denk duurzaam bij nieuw huis *

* Spelregels Restgoedwagen *
De Markt is klaar

De herinrichting van de Markt, het gebied tussen De Tamboerpassage en de Willemskade, is precies volgens de planning klaar. De gemeente onderwierp het plein en de omliggende straten aan een grondige reconstructie. Met een terrein voor kort parkeren - achter De Tamboer - en het evenemententerrein voor de langparkeerders is er veel parkeergelegenheid bij gekomen. Het plein is aangekleed met nieuw straatmeubilair en een uitgebreid scala aan groenvoorzieningen. De straten rond het plein zijn opnieuw aangelegd en voorzien van voet- en rijwielpaden. Na de bouw van de nieuwe Tamboer, de Tamboerpassage en de Muziekschool is opnieuw een grote klus geklaard om dit oude stukje van het centrum een modern aanzien te geven.

Precies volgens planning

De eerste fase van het werk - najaar 1999 - betrof de herinrichting van de Schoolstraat en de Willemskade tot aan de inrit naar het Mauritsplein. Daarna volgde de sanering van vervuilde grond en de aanleg van het parkeerterrein tussen Vaganza en De Tamboer.

De aanleg van het grote parkeerterrein voor langparkeerders was de derde fase in het project. Dit gedeelte van het plein blijft ook beschikbaar voor evenementen. Dwars hier doorheen loopt een groene strook; een voetpad met bankjes in het verlengde van het Museumlaantje. De laatste loodjes betroffen de weg vanaf de inrit van het Mauritsplein naar de Brinkstraat en een aantal afrondende werkzaamheden.

Ook ondergronds

Niet alleen bovengronds is er veel gedaan. Ook onder de Markt is het een en ander veranderd. Nieuwe leidingen, kabels en riolering maken dat we voorlopig weer jaren vooruit kunnen met de ondergrondse infrastructuur. Bovendien staan er nu drie ondergrondse containers achter het winkelcentrum: twee voor glas en een voor textiel. Boven de grond zijn slechts drie keurige, dofzwarte slurfjes te zien waar men het afval in kwijt kan. Als de proef met deze ondergrondse containers goed verloopt, komen er wellicht ook elders in de gemeente ondergrondse containers.

De Symphonie

Tijdens de werkzaamheden aan de Markt, is er ook nieuw gebouwd. Het appartementengebouw naast de Muziekschool en op een steenworp afstand van de schouwburg heeft de toepasselijke naam de Symphonie gekregen. Eind oktober konden de eerste bewoners hier hun intrek nemen.

Markt Magazine

Gedurende de anderhalf jaar die het werk in beslag nam, hield het Markt Magazine de omwonenden op de hoogte van de voortgang. Eind december verscheen nummer tien met een overzicht van de laatste werkzaamheden zoals de reparatie van de bij dit soort werkzaamheden gebruikelijke schade

aan de wegen. Inmiddels maakt het verkeer, inclusief de bussen, weer volop gebruik van de straten rond de Markt.

In het Markt Magazine bedankt het Bouwteam, dat gedurende het werk zitting had in een directiekeet op het Mauritsplein, de omwonenden voor het geduld en de prettige samenwerking.

Kies de goede parkeerautomaat!

Op het terrein voor kort parkeren tussen Vaganza en De Tamboer staat één parkeerautomaat. Hier kunt u een kaartje kopen met een maximale parkeertijd van twee uur. Elders op het plein - aan de noordoost kant en tegenover de Muziekschool - staan twee automaten. Deze zijn voor de parkeerkaartjes voor het grote parkeerterrein voor langparkeerders. Denkt u er dus even om dat u een kaartje koopt bij de goed parkeerautomaat!

Commissie Financiën, Personeel en Organisatie

Morgen, donderdag 4 januari, vergadert de commissie voor Financiën, Personeel en Organisatie om 19.30 uur in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is mw. De Widt-Nieuwenhuizen. Op de agenda staat onder andere:

·
Informatie-uitwisseling personeel en organisatie

Commissie Volkshuisvesting

Volgende week maandag, 8 januari, vergadert de commissie Volkshuisvesting, Grondzaken, Openbare Werken, Verkeer en Vervoer, Buurtbeheer en Stads- en Dorpsvernieuwing om 19.30 uur in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is dhr. Braam. Op de agenda staat onder andere:

* Duurzaam veilig in Noordscheschut: Besluitvorming rond instelling 30 km zone in Noordscheschut.

* Aanbestedingsbeleid: Behandeling van conceptnota over aanbestedingsbeleid voor weg/waterbouwkundige en groenvoorzieningwerken.

* Uitwerking toepassingsmogelijkheden Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN): Behandeling van de mogelijkheden voor besteding van de SVN-gelden.

Commissie Onderwijs

Volgende week dinsdag, 9 januari, vergadert de commissie Onderwijs om 19.30 uur in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is dhr. Lip. Op de agenda staat onder andere:
* Bestuursvorm voortgezet onderwijs: Behandeling van de te kiezen bestuursvorm (Openbaar rechtspersoon of een Stichting) inzake de fusie openbaar voortgezet (speciaal) onderwijs. De beslissing wordt pas genomen als het definitieve fusierapport beschikbaar is.
* Fusie openbaar basisonderwijs: In de vergadering van 12 december jl. is een raadsvoorstel betreffende de fusie van OBS 't Kienholt en OBS De Posthoorn aan de orde geweest. De besluitvorming komt aan de orde in de raad van 25 januari 2001.

Commissie Ruimtelijke Ordening

Volgende week woensdag, 10 januari, vergadert de commissie Ruimtelijke Ordening, Milieu, Cultuur en Recreatie en Toerisme om 19.30 uur in het openbaar in commissiekamer I van het gemeentehuis. Voorzitter is dhr. Smid. Op de agenda staat onder andere:

* Verzoek om planschadevergoeding ex artikel 49 WRO van de heer J.H.M. Vrieze. Betreft voorstel om conform het advies van de SAOZ planschadevergoeding toe te kennen.

* Herhaling voorbereidingsbesluit Buitenvaart II.
* Herhaling voorbereidingsbesluit Dorpsstraat 56a te Elim.
* Ontwikkelingen rond vestiging AZC te Hoogeveen. Voor het begin van de raadscommissievergadering kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Alle insprekers hebben samen ten hoogste 30 minuten de tijd opmerkingen te maken over de genoemde agendapunten. Per persoon is maximaal 5 minuten beschikbaar.
begin van de vergadering meedelen aan de voorzitter. Nadat de commissie één keer over het agendapunt heeft gesproken, kunt u nog een korte nadere informatieve toelichting geven.
De stukken voor deze vergadering liggen gedurende twee werkdagen, voorafgaande aan de vergadering, ter inzage in het Acties oud papier

Komende zaterdag, 6 januari, is er een inzameling door C.B.S. de Regenboog te Noordscheschut. Het oud papier wordt bij u opgehaald tussen 9.00 en 12.00 uur.

Volgende week woensdag, 10 januari, houden de basisscholen 't Kofschip en De Schuthoek in Schutlanden een oud-papieractie. Vanaf 18.00 uur komen de afhalers bij u langs. Wilt u het papier gebundeld of in stevige dozen aan de straat zetten (niet in vuilnis- of andere plastic zakken)?

Huwelijk op Internet

Via de website van de gemeente is vrijdag 19 januari a.s. een huwelijksplechtigheid te volgen. Die dag trouwen Johannes Boer en Bettina Oving om 15.15 uur in het raadhuis van Hoogeveen. Om de huwelijksvoltrekking rechtstreeks te volgen gaat u naar www.hoogeveen.nl en klikt u op de startpagina op het zogeheten 'webcam'-icoontje in de oranje balk.

Rondleiding raadhuis

Wat is het oudste deel van Hoogeveen? Hoe komt een gemeentelijk besluit tot stand? Wie was de architect van het gemeentehuis? Elke vrijdagmiddag kunt u in het gemeentehuis terecht voor een rondleiding. De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier en gaat over de historie van Hoogeveen en het gebouw. Ook krijgt u een toelichting op het politieke systeem van Hoogeveen. De rondleiding staat onder leiding van een medewerker van de afdeling Kabinet & Communicatie en begint om 16.00 uur. Reserveren vooraf is niet noodzakelijk maar wel zo prettig voor de organisatie. U kunt daarvoor bellen met het voorlichtingscentrum, telefoon 291256.

Spreekuur Sociale Verzekeringsbank

De Sociale Verzekeringsbank (vestiging Groningen) houdt wekelijks een inloopspreekuur in het raadhuis van de gemeente Hoogeveen. Dit spreekuur is elke donderdag van 9.00 tot 11.00 uur. De SVB verzorgt de uitkeringen voor Kinderbijslag, AOW en ANW (nabestaanden). U kunt op het spreekuur terecht met vragen over deze uitkeringen en voor hulp bij het invullen van formulieren ervoor.

Politiek café Radio Hoogeveen

U kunt komende zaterdag, 6 januari, luisteren naar een uitzending van een politiek café van Radio Hoogeveen, tussen 12.15 tot 14.00 uur. Behalve diverse lokaal-politieke onderwerpen zal ook de Hoogeveense politicus van 2000 worden bekendgemaakt. De winnaar van 1999, dhr. H. Kruizinga, zal de prijs uitreiken.

De frequentie van Radio Hoogeveen is 104.1 Mhz (kabel) en 106.8 Mhz (ether).

Mark Nijstad bijna miljoenste ABC-zwemmer

[foto met bijschrift: Femke Oosting van De Dolfijn en ABC-zwemmer Mark Nijstad. (c) A. Weima.]

De medewerkers van zwembad De Dolfijn hebben eind vorig jaar Mark Nijstad in de bloemetjes gezet. De zesjarige junior uit Hoogeveen bereikte in december de finale van de strijd om de miljoenste ABC-zwemmer. Uiteindelijk moest hij zes andere kinderen voor laten gaan. Mark ontving de felicitaties van De Dolfijn na afloop van zijn inspanningen om het C-diploma te halen.

Toen de miljoenste ABC-zwemmer in aantocht was en het exact aanwijzen op volgorde onbegonnen werk bleek, kwam de Nationale Raad Zwemdiploma's met het idee een spelletjesdag te organiseren. Uit elke provincie reisden een aantal zwemmertjes (uit Drenthe vier) naar Nieuwegein af voor het festijn. Na diverse spelrondes werd één jeugdige zwemmer uit Zeeland gehuldigd als miljoenste door ex-topzwemster Erica Terpstra.

Het 'ABC-zwemmen' is sinds twee jaar een nieuwe vorm van diplomazwemmen, speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen. Veel leerstof wordt in spelvorm aangeboden. Belangrijk onderdeel is de veiligheid in het water. Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor leerlingen bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger worden. Sinds de invoering van het ABC-zwemmen hebben al 2200 zwemmertjes in De Dolfijn hun diploma's in deze vorm gehaald.

Denk duurzaam bij nieuw huis

Als u een huis laat of zelf gaat bouwen of verbouwen, wilt u er uiteindelijk lang van genieten. Kwaliteit is dus belangrijk. De producten die u bij de bouw gebruikt, moeten dus lang meegaan zonder dat u er veel onderhoudskosten aan heeft. In dit Torentje enkele tips van het Informatiepunt Duurzaam Bouwen in Groningen om u op weg te helpen.

Bouwmaterialen hebben invloed op het binnenklimaat. De laatste jaren is er veel aandacht voor een goede isolatie. Ook milieuonvriendelijke isolatiematerialen zijn verkrijgbaar. Hierbij bestaat het gevaar dat u in een soort plastic zak komt te wonen. Het huis kan niet meer ademen, het huis kan vochtig worden, met alle vervelende gevolgen van dien voor met name carapatiënten.

Ademvermogen

Het advies is milieuvriendelijke bouwmaterialen te gebruiken met een ademvermogen. Voorbeelden voor de binnenafwerking zijn kalkzandsteen of leemsteen. Ook houtvezelplaten zonder lijm kunt u prima als wandafscheiding toepassen, vooral als u deze combineert met isolatiemateriaal zoals cellulose (papiersnippers) of een natuurlijk materiaal als vlas of leem. De toegepaste verven moeten waterdragend zijn, maar het best kunt u een natuurverf gebruiken. Ook leem kunt u in mooie tinten op de wanden aanbrengen.

Als verwarmingsbron kunt u bijvoorbeeld denken aan een warmtemuur. Deze voorkomt stofdwarrelingen en geeft een prettige warmte. Bijkomend voordeel is het lage energiegebruik en dus de winst in de portemonnee op langere termijn. Door het aanbrengen van een zonnepaneel kunt u deze warmtemuur met eigen zonnestroom verwarmen.

Meer informatie

Als u bij het bouwen of verbouwen van een huis kijkt naar milieuvriendelijke producten, komt uw keuze niet alleen het milieu buiten ten goede maar ook het milieu in huis. Voor meer informatie over duurzaam en milieuvriendelijk bouwen kunt u contact opnemen met het Informatiepunt Duurzaam bouwen aan de Hereweg 9 te Groningen, telefoon 050-5290910, geopend op dinsdag, woensdag en donderdagochtend.

Wijziging huisvuilroutes

Ook in deze week zijn de huisvuilroutes en het routeschema van de Restgoedwagen anders dan normaal in verband met de jaarwisseling. Maandag was ook voor de vuilniswagen en de Restgoedwagen een vrije dag. De routes schuiven daarom deze week een dag op. De routes van vandaag, woensdag 3 januari, gaan naar morgen, donderdag 4 januari. Die van donderdag 4 januari gaan naar vrijdag 5 januari en die van vrijdag 5 januari naar zaterdag 6 januari.

Wilt u de containers uiterlijk 7.45 uur aan de weg zetten?

Kerstbomen

U kunt uw kerstboom meegeven met de vuilniswagen. U dient ze dan op de dag van de inzameling (zie boven) om 7.45 uur aan de weg te plaatsen. U kunt ook even bellen met de afdeling Reiniging via 291653.

Spelregels Restgoedwagen

De Restgoedwagen van kringloopbedrijf Het Goed rijdt in de hele gemeente. Elke maand komt de wagen ook bij u in de straat. Hieronder de spelregels op een rijtje.
Bouwaanvragen en -meldingen
21 tot en met 29 december 2000 de volgende bouwaanvragen en
* J.C. Schelhaas, bouwen van een bedrijfswoning en bedrijfshal, Stephensonstraat

* H.J. Weering, bouwen van een dakkapel, Spireastraat 26
* Europacar Autoverhuur B.V., verbouwen van een bedrijfspand, Industrieweg 66

* H. Weeke, bouwen van een woning met garage, Blankvoorn 9
* Helanco B.V., bouwen van een winkelpand, Groenewegenstraat
* J. Meppelink, uitbreiden van de verdieping van een woning, Zuiderweg 75

* H. Pol, herbouwen van een dubbele woning, Hoogeveenseweg 4 (Fluitenberg)

* J.Th. A. van der Mije, uitbreiden van een woning, Mantinghstraat 27

* Benjamins & Derks auto's, bouwen van een bedrijfswoning, Marconistraat

* G. Kist, uitbreiden van een woning, Beukencamp 7

* Van Alfen B.V., bouwen van een transformatorruimte, Erflanden 2e fase

Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling
Bouw- en Woningtoezicht, Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis).