PERSBERICHT

VERISIGN, iPLANET EN GEMPLUS LEVEREN FINANCIËLE INSTELLINGEN E-COMMERCE-OPLOSSINGEN

CIBC kiest als eerste de complete Identrus e-commerce-oplossing voor veilige online-transacties

Nieuwegein, 3 januari 2001 - VeriSign, iPlanet en Gemplus bieden voortaan gezamenlijk complete e-commerce-oplossingen aan voor financiële instellingen die deelnemen in Identrus. Eerste klant van de geïntegreerde oplossing is Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC, http://www.cibc.com/ ).

De e-commerce-oplossing biedt financiële instellingen een technologieplatform met geïntegreerde Identrus-functionaliteit. Hiermee kunnen die instellingen snel als trustmaatschappij optreden bij de uitgifte van digitale certificaten aan ondernemingen waarmee zij zaken doen. Digitale certificaten dienen als unieke, onvervalsbare verificatiemiddelen ten behoeve van de identiteit van personen en om de rechten en bevoegdheden van deze personen bij toegang tot persoonlijke informatie vast te stellen.

Voor het vermijden van risico's bij zakelijke transacties via internet is het noodzakelijk dat bij alle betrokken partijen twijfel over de identiteit van de andere partij(en) wordt uitgesloten. De hiertoe gebruikte technologische en operationele componenten zijn samengesteld door Identrus, een wereldwijde organisatie van de grootste banken en financiële instellingen. Deze instellingen kunnen hun klanten digitaal certificaten toekennen, op grond waarvan ze veilig onderhandelingen kunnen voeren, overeenkomsten afsluiten en betalingen verrichten. Deze drie processen worden aldus in één beveiligde omgeving samengevoegd.

VeriSign, iPlanet en Gemplus werken nauw samen om financiële instellingen te voorzien van diensten en software op basis van certificaten, die voldoen aan de Identrus-specificaties. De Identrus-infrastructuur kan hiermee sneller en tegen geringere kosten geïnstalleerd worden.

VeriSign is de belangrijkste leverancier van beveiligingsdiensten voor Internet-handel, iPlanet E-Commerce Solutions is de samenwerking van Sun en Netscape en Gemplus is de grootste leverancier ter wereld van smart card-oplossingen.

Proefprogramma
VeriSign, iPlanet en Gemplus hebben het proefprogramma Test Drive samengesteld voor Identrus-verificatie. Geïnteresseerde instellingen kunnen hiermee de technologieën van de drie partners gratis op internet testen in hun eigen situatie. Test Drive bespaart hen de kosten van het implementeren van complexe, zelf-ontwikkelde oplossingen en bevat de volgende componenten:
* cryptografisch beveiligde digitale identiteiten, de zogenoemde Identrus Global ID's; verstrekt via de beproefde, digitale 7x24 uur beschikbare certificatie-infrastructuur VeriSign.
* digitale handtekening op smart cards, waarvan de controle in smart card-lezers plaatsvindt met de GemSAFE IS Workstation-technologie van Gemplus. Op de smart cards worden persoonlijke toegangscodes volgens de Publieke Sleutel-technologie opgeslagen alsook de Identrus Global ID's. Gemplus heeft de benodigde hard- en (interface-) software beschikbaar.
* real-time validering van de Identrus Global ID's door VeriSign-services, waaronder real-time certificaat-controle.
* een test-koopapplicatie van iPlanet, ontwikkeld voor Test Drive, die een realistische ervaring met het Identrus-systeem mogelijk maakt.
* een certificaatstatus-controle van Identrus, verwerkt door de iPlanet Trustbase Transaction Manager, die de implementatie biedt van de Identrus Transaction Coordinator. De omgeving waarin het Test Drive-programma draait, is Sun Solaris. Solaris voldoet aan de vijf belangrijkste eisen voor internet-applicaties: verschaalbaarheid, beschikbaarheid, beheerbaarheid, veiligheid en connectiviteit.

Over Gemplus
Gemplus voorziet Identrus-gebruikers van snel op de markt te brengen, gemakkelijk te integreren bedrijfsoplossingen voor zakelijke transacties, waarbij multifunctionele smart cards een sleutelrol vervullen. Gemplus bestaat sinds 1988 en is niet alleen de grootste producent ter wereld van smart cards, magneetstrookkaarten, geheugenkaarten, smart objects en contactloze chip cards, maar biedt ook advies- en ontwerpdiensten, software, hardware en volledige implementaties aan. Gemplus-oplossingen worden toegepast in klantentrouw-programma's, betaal-TV, in de transportbranche, bij mobiele en web-transacties, in het onderwijs, de gezondheidszorg en bij toegangscontrole- en identificatiesystemen. De omzet van Gemplus bedroeg in 1999 ruim 767 miljoen euro. Zie ook http://www.gemplus.com/ .

Over VeriSign
VeriSign is toonaangevend aanbieder van diensten waarmee ondernemingen elektronische trustmaatschappijen kunnen opzetten. VeriSign biedt en beschermt componenten als domeinnaam, digitale certificaten, betalingsdiensten, verificatie en communicatie. Zie ook http://www.verisign.com/ en http://www.netsol.com/ .

iPlanet E-Commerce Solutions
iPlanet e-commerce solutions, een samenwerking tussen Sun en Netscape, is opgericht in maart 1999 door America Online en Sun Microsystems, met als doel de drijvende kracht achter de interneteconomie te zijn, dankzij inventiviteit, expertise en de grootste klanttevredenheid. Het iPlanet Deployment Platform is de toonaangevende software-omgeving voor het snel samenstellen van uitbreidbare Internet-diensten. Het platform is gebaseerd op open, bewezen technologieën en omvat Messaging, Directory, Web en Application Servers: stuk voor stuk de beste in hun marktsegment. Meer informatie biedt http://www.iplanet.com/ . Meer informatie:
Roger Kellerman
iPlanet E-Commerce Solutions
(030) 601 51 51
roger@iplanet.com

Dhr. P. van Reeuwijk
Lubbers & De Jong B.V.
(020) 421 05 65
piet@l-dj.nl

###