PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER MIEKE VOGELS

VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE

KANSEN

3 januari 2001

Vernieuwde vaccinatiekorf voor Vlaanderen: Streven naar eenvoud en minder bijwerkingen.

Sinds vele jaren worden een aantal basisvaccins gratis ter beschikking gesteld van artsen om de bevolking van de Vlaamse Gemeenschap te beschermen tegen infectieziekten. De Vlaamse gemeenschap voorziet hiervoor jaarlijks een bedrag van 100 miljoen Bfr.

Vanaf 1 januari 2001 verandert er wel wat aan de vaccinaties voor de zuigelingen.

De wettelijke verplichting om alle kinderen in België te vaccineren tegen kinderverlamming blijft bestaan, maar wordt gewijzigd. Er wordt overgeschakeld van een drinkbaar vaccin ("het lepeltje"), naar een inspuitbaar vaccin dat bij voorkeur in een combinatievaccin met de andere basisinentingen in één spuitje gegeven wordt.

Ook wordt er een maand vroeger gevaccineerd dan tevoren het geval was. Er wordt dus gestart op de leeftijd van 2 maand in plaats van 3 maand. De reden hiervoor is dat ziekten als kinkhoest en infecties door Haemophilus influenzae type b (één van de mogelijke verwekkers van hersenvliesontsteking) zeer ernstige ziekte kunnen veroorzaken bij jonge baby's. Door een maand vroeger te starten met deze basisvaccinaties kunnen de baby's een maand vroeger beschermd worden tegen deze ziektes.

Voor Vlaanderen is er geopteerd om een combinatievaccin te gebruiken tegen polio, difterie, tetanus en kinkhoest gebaseerd op een acellulair kinkhoestvaccin voor alle doses. Tot dit jaar werd een acellulair kinkhoestvaccin enkel voor de 4de dosis gratis ter beschikking gesteld. De eerste drie doses werden met een "whole cell" vaccin gegeven (gebaseerd op volledige cellen). Het voordeel van een acellulair kinkhoestvaccin is dat het over het algemeen minder bijwerkingen heeft dan een vaccin gebaseerd op volledige cellen. Zowel lokale bijwerkingen (roodheid, hardheid, pijn op de injectieplaats) als algemene bijwerkingen (koorts, moeheid, .) komen minder voor met deze modernere vaccins. De keuze voor éénzelfde vaccin voor alle doses maakt het ook voor de vaccinatoren eenvoudiger.

De vernieuwde vaccinatiekorf en het vernieuwd vaccinatieschema worden toegepast vanaf 1 januari 2001. De kans bestaat dat er zich enkele problemen voordoen in het begin van het jaar in verband met de bestellingen en leveringen, maar er wordt geprobeerd deze tot een minimum te herleiden.

Het is van het grootste belang een hoge vaccinatiegraad voor deze infecties te bekomen en te behouden. Dit is de enige manier om een aantal ziektes uit te roeien. In het verleden gebeurde dit reeds voor pokken en ondertussen zijn grote delen van de wereld poliovrij verklaard. Tegen 2007 zou de Wereldgezondheidsorganisatie ook mazelen willen uitroeien.

Zoals tevoren het geval was kunnen de artsen de nodige vaccins bestellen bij de Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap in hun provincie.

Voor meer info: Sylvie Fabré, Woordvoerster van minister Mieke Vogels, Tel. 02/553.24.11
e-mail: sylvie.fabre@vlaanderen.be