Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 3 januari 2001

Illegale invoer grote partij beschermd koraal

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, heeft op 2 januari 2001 in samenwerking met de Douane op de luchthaven Schiphol 237 stukken beschermd koraal in beslag genomen. Een importeur uit Den Haag had de stukken koraal, sommige stukken met een afmeting van 40 bij 80 centimeter, verpakt in zakken water illegaal geïmporteerd uit Indonesië onder de noemer "levend steen". Uit het onderzoek bleek dat het koraal recentelijk van een koraalrif moet zijn afgebroken.

De winkelwaarde van het in beslag genomen koraal wordt geschat op circa f 10.000,-. Met toestemming van de officier van justitie te Haarlem zal het koraal worden ondergebracht bij een gespecialiseerde dierentuin in Nederland zodat het kan worden benut in zeewateraquaria. Tegen de Haagse importeur zal proces-verbaal worden opgemaakt.

De door de importeur gebruikte misleidende naam "levend steen" is in de aquariawereld niet onlogisch omdat levend steen in de aquaria veel wordt toegepast als decoratie, om plantjes op te laten groeien enz. Vaak wordt beschermd koraal met levend steen tezamen aangetroffen. AID en Douane hebben in 2000 al vele honderden stukken beschermd koraal aangetroffen en in beslag genomen. Een verklaring voor de toename van deze smokkel ligt mogelijk in het feit dat de populariteit van de zoutwateraquaria in Nederland (volgens handelaren) toe zou nemen. Het koraal kan alleen maar in een zoutwateraquarium worden toegepast.
Koraal wordt beschermd onder het internationaal erkende CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endagered Species). Dit verdrag is ook door Indonesië geratificeerd. In de Europese Unie is het verdrag vertaald in een voor de lidstaten bindende verordening. Nederland heeft de bepalingen opgenomen in de Wet Beschermde uitheemse dier- en plantensoorten (Wet Budep).

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Willem Brouwer, tel. 045 - 5466216.