Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 3 januari 2001

AANLEG TWEEDE RIOOLSTELSEL TEGEN WATEROVERLAST ZWANENBURG

Het college van gemeente Haarlemmermeer heeft - na een positief advies van de commissie Openbare Werken & Milieu - besloten een tweede rioolstelsel aan te leggen in de Marialaan in Zwanenburg om de wateroverlast tegen te gaan. Het water wordt via dit rioolstelsel afgevoerd naar een ondergronds retentiebassin. De maatregel heeft tot gevolg dat twee huizen aan de Kastanjelaan (nr.55 en 57) moeten verdwijnen. De kosten van de verbetering van de riolering (circa 2,2 miljoen) komen ten laste van het rioleringsfonds. De gemeente wil begin volgend jaar beginnen met de werkzaamheden. De betrokken bewoners zijn geïnformeerd. Om de wateroverlast tegen te kunnen gaan is, op grond van de huidige situatie, een analyse gemaakt van de mogelijke verbeteringsmaatregelen in dat gebied. Uitgangspunt hierbij is dat zowel de gemeente als de bewoners een bijdrage leveren aan de verbetermaatregelen. De gemeente legt een tweede rioolstelsel aan dat het overtollige water naar een gesloten ondergronds retentiebassin voert.
Het water wordt vanuit het bassin naar het gemaal aan de Kastanjelaan gepompt. De meest geschikte locatie voor het retentiebassin bevindt zich op de percelen Kastanjelaan 55 en 57 omdat deze het laagst zijn gelegen. De gemeente moet de panden nog aankopen; de bewoners zijn hiervan uiteraard op de hoogte. Een extern bureau verricht nog een onderzoek naar de mogelijkheid om op het retentiebassin te bouwen. De bewoners van Marialaan 38 tot en met 48 kunnen een bijdrage leveren aan de vermindering van de wateroverlast door het eigen terrein van drainage te voorzien, de woningen te laten onderheien of een betonnen vloer aan te laten leggen.
De wateroverlast in Zwanenburg is met name te wijten aan de ondercapaciteit van het gemaal en het vermogen van het huidige rioolstelsel. Het huidige rioleringsstelsel voert al het water af naar het gemaal aan de Kastanjelaan. Bij hevige regenval is de capaciteit van het gemaal en het vermogen van het rioolstelsel vaak onvoldoende om al het water af te voeren. Daarnaast is er in het betrokken gebied sprake van specifieke omstandigheden die een negatieve invloed op het rioleringsstelsel hebben. Ten eerste is het gebied in de afgelopen veertig jaar veertig centimeter gezakt, evenals de niet op palen gefundeerde huizen. Ten tweede liggen de meeste woningen op of onder het gemiddelde straatniveau. Vanwege de lage ligging komt het water van de nabijgelegen straten vaak naar de Marialaan gestroomd, wat de afgelopen twee jaar flinke overlast heeft bezorgd.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen