Gemeente Tilburg

03-01-2001

Nieuw toelatingsbeleid peuterspeelzalen

Subsidie voor peuterspeelzaal Windekind

Het college van Tilburg heeft besloten per 1 januari 2001, het gebiedsgebonden toelatingsbeleid voor peuterspeelzalen af te schaffen. Ouders zijn hiermee niet meer gebonden aan de eigen wijk om hun kinderen onder te brengen. Bovendien heeft het college besloten peuterspeelzaal Windekind een subsidie te verstrekken voor peuterwerk gedurende 4 dagdelen per week met een openingstijd van 2,5 uur. De totale subsidie bedraagt f 21.451,-.

Tot nu toe kende Tilburg een gebiedsgebonden toelatingsbeleid. Peuterspeelzalen mochten alleen kinderen uit het eigen wervingsgebied toelaten, met een marge van 10%. Met de wijziging van beleid wordt meer aandacht gegeven aan achterstandspeuters (in de vorm van taal- en ontwikkelingsprogramma's) in plaats van capaciteitsvergroting in bepaalde wijken. Hiermee vervalt het gevaar, dat er door niet-achterstandspeuters gebruik gemaakt zal worden van de extra voorzieningen. Het gaat hier immers niet om extra capaciteit maar om extra voorzieningen, die alleen ingezet worden in wijken met voornamelijk achterstandspeuters. Met dit besluit vervalt het criterium van de algemene grondslag. Voorheen kregen slechts peuterspeelzalen op algemene grondslag de achterstandssubsidie. Dit om te voorkomen dat ouders werden gedwongen te kiezen voor een peuterspeelzaal met een specifieke overtuiging of levensvisie. Peuterspeelzaal Windekind vroeg in 1999 al eerder om een subsidie voor het jaar 2000. Deze werd toen afgewezen, omdat de peuterspeelzaal een antroposofische visie uitdraagt. Met het loslaten van het gebiedsgebonden toelatingsbeleid staat het ouders vrij hun kind naar een peuterspeelzaal van eigen keuze te brengen. En kan nu wel subsidie worden verstrekt aan peuterspeelzaal Windekind.

Tilburg is bezig met het ontwikkelen van een integraal jeugdbeleid. In het kader van de begrotingsvoorstellen voor 2001 is - vooruitlopend op de definitieve nota jeugdbeleid - reeds besloten in te zetten op extra maatregelen voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar.

Maandag 8 januari zal de nota in de commissie WWB worden behandeld.