NPM Capital NV

3 januari 2001, Amsterdam/Utrecht

NPM Capital verwerft 80% Holland Railconsult
Gezamenlijk persbericht van Holland Railconsult en NPM Capital

VERZELFSTANDIGD HOLLAND RAILCONSULT WIL EUROPESE SPELER WORDEN

Amsterdam / Utrecht, 3 januari 2001
Ingenieursbureau Holland Railconsult, 100% dochter van NS, is verzelfstandigd. De aandelen zijn per 1 januari 2001 volledig overgenomen door NPM Capital (80%) en het management van de onderneming (20%).
Het bedrijf neemt in Nederland een toonaangevende positie in op het gebied van oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken en wil internationaal haar vleugels verder uitslaan. De verkoop van Holland Railconsult past in het beleid van NS om zich te concentreren op haar kernactiviteiten.

Europese ambities
Holland Railconsult wil binnen enkele jaren uitgroeien tot een Europese speler van formaat. Gebruikmakend van de in de verstedelijkte thuismarkt opgebouwde kennis ziet de directie uitstekende groeikansen in het realiseren van geïntegreerde (openbare) vervoers- en verkeersoplossingen in Europa. De directie verwacht dat de omzet in het buitenland de komende jaren door autonome groei en acquisities aanmerkelijk zal stijgen. De onderneming ziet goede kansen liggen op het gebied van spoortechniek (treindienst beveiliging en beheersing), kunstwerken, tunnels en stedelijke knooppunten. Holland Railconsult heeft inmiddels ervaring opgedaan in o.a. de U.K., Duitsland, Ierland en Portugal.
Wim Jol, directievoorzitter van Holland Railconsult: Het mobiliteitsprobleem in de dichtbevolkte gebieden van West-Europa vormt een bedreiging van de economie. Gelukkig wordt dat door de diverse overheden ook steeds meer onder ogen gezien. Wij hebben de kennis en de ervaring om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De komende jaren zal Holland Railconsult zich daarom ook sterk gaan richten op de uitbouw van de activiteiten buiten Nederland.

Specialist in geleide vervoersoplossingen. Dit jaar zal Holland Railconsult met een personeelsbestand van 1.600 medewerkers naar verwachting een omzet van circa 125 miljoen euro realiseren. De onderneming is betrokken bij omvangrijke en complexe projecten als de Hoge Snelheidslijn, de Betuweroute en de spoorverdubbeling Amsterdam - Utrecht. Naast de railgebonden werken is Holland Railconsult ook actief in projecten rondom vormgeving en herinrichting van stationsgebieden en stedelijke knooppunten (b.v. Amsterdam Zuidas, UCP in Utrecht, Rotterdam, Den Haag Centraal, Breda, etc.). Holland Railconsult wil zowel haar sterke positie op de bestaande binnenlandse markt handhaven als nieuwe marktsegmenten verder ontwikkelen zoals die voor regionale railprojecten (Randstadrail, Rijn Gouwelijn) en metro- , tram-, en bussystemen.

Groeimogelijkheden
NPM Capital neemt aanvankelijk een meerderheidsbelang, maar zal dit in de eerste helft van 2001 tot een minderheidsbelang terugbrengen. Fred Hoogeland, sectordirecteur management buy-out/ buy-in van NPM Capital, ziet voor Holland Railconsult als zelfstandige onderneming meer kansen op groei. Het bedrijf beschikt over unieke know how en is innovatief ingesteld. Als het zich als zelfstandige onderneming ook nog eens beter kan profileren dan zal dat bijdragen aan de groei, zowel in als buiten Nederland.

Voor nadere informatie:

- Holland Railconsult, Evert Schermerhorn, 030 - 265 31 08, e-mail eschermerhorn@hr.nl

- NPM Capital, Fred Hoogeland, 020 - 570 55 55, e-mail hoogeland@npm-capital.com