Stadsdeel Zeeburg

Proef bestrating Javastraat; meer onderzoek nodig

De afgelopen maanden werd in de Javastraat een proef gehouden met granietkeien. Doel van de proef was te bepalen of deze bestrating op IJburg kan worden toegepast.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:
* De snelheid waarmee auto´s door de Javastraat rijden wordt door de bestrating met granietkeien in onvoldoende mate teruggedrongen;
* De geluidsbelasting door de bestrating is te hoog.
Op basis van de uitkomsten van de proef en de reacties uit de buurt heeft het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg besloten de granietkeien uit de Javastraat te verwijderen en het oude profiel met asfalt en schuin parkeren te herstellen. In het kader van het landelijk project Duurzaam Veilig worden er tegelijkertijd met de herinrichting plateaus en een drempel aangebracht. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart; na de winter zullen de uitvoerende werkzaamheden plaatsvinden.

IJburg
Het profiel, zoals het nu in de Javastraat ligt, kan niet zonder wijzigingen op IJburg worden toegepast. Hoewel de gereden snelheid fors is verminderd, blijft deze niet onder de gewenste 30 km grens en is de geluidsbelasting te hoog. Zodra met aanvullende maatregelen een oplossing wordt gevonden, kunnen de granietkeien op de verbindingswegen op IJburg worden toegepast.

Inlichtingen
De resultaten die de proef heeft opgeleverd zijn neergelegd in een rapport dat ter inzage ligt bij het Publiekscentrum van het stadsdeelkantoor. Met vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Arjan van Poecke, tel. (020) 60 80 897.