Gemeente Driebergen

Aanleg tweede biezenveld (1)

De raad heeft op 4 november 2000 ingestemd met de aanleg van een tweede biezenveld in onze gemeente. Deze aanleg is een complexe zaak en heeft de nodige jaren aan voorbereiding geëist. De planning is dat het biezenveld in het najaar van 2002 in werking zal treden. Voor een aantal bewoners aan De Warande en de Jachtlaan betekent dit een opluchting. Eindelijk af van de stankhinder.

In het komende jaar gaat de gemeente op deze pagina regelmatig verslag uitbrengen van de ontwikkelingen rond het biezenveld. In deze eerste aflevering staat de noodzaak van het biezenveld en de kap van de bomen centraal.

Waarom heeft Driebergen een biezenveld nodig?

Het nieuwe biezenveld verhoogt de bergingscapaciteit van het rioolstelsel. Bij normale omstandigheden vangt het rioolstelsel het afvalwater op en brengt deze naar de rioolwaterzuivering. Maar als er heel veel neerslag valt, kan de rioolwaterzuivering niet al het water tegelijk verwerken. Een deel van het water blijft dan in het rioolstelsel achter. Als dit stelsel vol raakt, gaan de overstorten werken. Dit betekent dat het afvalwater weer ongezuiverd het stelsel verlaat en wordt gestort op bijvoorbeeld oppervlaktewater. Dit gebeurt niet dagelijks, maar zorgt wel voor de nodige overlast. In Driebergen zijn een aantal overstorten aanwezig op de Schippersvaart ten hoogte van De Warande. Dit zorgt voor stankhinder, maar kan ook een milieuverontreiniging met zich meebrengen. De gemeente heeft besloten dit probleem aan te pakken door het aanleggen van een biezenveld. Bij grote neerslag kan het rioolstelsel het overtollige afvalwater tijdelijk opslaan in het biezenveld tot er weer plaats is bij de rioolzuivering. Tijdens het verblijf in het biezenveld zorgen de biezen voor een reiniging van het afvalwater, een voorzuivering. Als het stelsel weer leeg is wordt het water uit het biezenveld weer teruggepompt in het rioolstelsel en gaat het naar de rioolzuivering.

Gevolgen biezenveld

Het nieuwe biezenveld komt naast de ijsbaan te liggen. Vanuit het biezenveld komen leidingen naar de St. Hubertuslaan waar de overstorten nu nog zijn. Dit zijn leidingen met een doorsnede van 1,5 meter. De leidingen komen voor een groot deel in de Schippersvaart te liggen. Dit betekent dat de Schippersvaart droog gepompt moet worden. Deze werkzaamheden starten echter pas najaar 2001 / voorjaar 2002 omdat het grondwater ontrokken moet worden. Het onttrekken van grondwater heeft grote gevolgen voor de natuurlijke omgeving. De gevolgen zijn in het najaar en in de winter het kleinst.

De werkzaamheden die nu al starten, zijn het kappen van de bomen. Dit moet in de winter gebeuren omdat in het voorjaar de vogels gaan nestelen in de bomen. Het kappen van de bomen is dan ook het eerste dat zichtbaar is bij de aanleg van het biezenveld.

Populierenbosje

Het achterste gedeelte van het populierenbosje moet gekapt worden voor het biezenveld. Het gaat hier om een productiebos. Echter de boswet verplicht ons tot het nemen van compensatiemaatregelen. Dit houdt in dat "wat gekapt wordt, moet herplant worden". De gemeente is met de provincie (bevoegd gezag) aan het bekijken welke mogelijkheden er binnen de gemeentegrenzen zijn om de 0,85 ha te herplanten. Uiterlijk 7 februari moet het bosje gekapt zijn.

Bomenrij

Langs de Schippersvaart staan veel bomen. De meeste van deze bomen vanaf de St. Hubertuslaan tot aan de ijsbaan worden gekapt. Enkele bomen, zoals de treurwilg aan het begin, wordt gespaard. Dit betekende wel dat de bestektekenaar het oorspronkelijke traject heeft moeten wijzigen. De overige bomen die gekapt worden zijn met name elzen, platanen en wilgen. Voor elke boom die gekapt wordt, plant de gemeente een boom met een redelijke omvang terug.

Paddenpoelen

Omdat het biezenveld wordt aangelegd in het overgangslandschap, heeft de gemeente besloten extra natuurontwikkeling in de naaste omgeving te creëren en het biezenveld landschappelijk in te passen. Onder andere is gekozen voor de aanleg van paddenpoelen. Over deze paddenpoelen zal de volgende aflevering gaan die u eind februari / begin maart kunt verwachten.
meer informatie: