Hoge Raad der Nederlanden

OM niet-ontvankelijk door onzorgvuldig proces-verbaal politie
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 3-01-2001

De rechtbank te Assen heeft het Openbaar Ministerie bij vonnis van 3 januari 2001 niet-ontvankelijk verklaard in de strafzaak tegen een 23-jarige man. De man werd verdacht van bedreiging van politiefunctionarissen. Hij uitte de bedreigingen nadat hij, zo vermeldt het proces-verbaal , was staande gehouden wegens onverzekerd rijden.
De werkelijke reden voor de staande houding, zo bleek later, was het vermoeden van vuurwapenbezit.

De rechtbank vindt dat de politie haar processen-verbaal met de grootst mogelijke zorgvuldigheid dient op te stellen. Een ambtsedig proces-verbaal van de politie, waarvan de waarheidsgetrouwheid in de regel niet uitvoerig wordt gecontroleerd, kan immers als een bewijsmiddel worden gebruikt.
Een ambtsedig proces-verbaal dat in strijd met de waarheid is opgesteld, miskent zozeer het belang dat aan een dergelijk bewijsstuk wordt toegekend, dat slechts de niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie kan volgen, aldus de rechtbank.

De man werd voor een aantal andere strafbare feiten overigens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AA9261