Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


KNAU reikt prestatieprijzen 2000 uit

(04-01-2001)

Simon Vroemen tijdens de NK

Simon Vroemen tijdens de NK

Op zaterdag 6 januari 2001 worden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) negen prestatieprijzen uitgereikt.

De Herman van Leeuwen Beker wordt toegekend aan de atleet die zich door prestatie en gedrag op het gebied van de wedstrijdsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden. Simon Vroemen ontvangt deze prijs o.a. vanwege de verbetering van het NR 3000m. steeple chase. Dit jaar werd hij tijdens Olympische Spelen (OS) te Sydney 12e in de finale van dit onderdeel na een zeer sterk gelopen serie.

De KNAU Beker wordt toegekend aan de atlete die zich door prestatie en gedrag op het gebied van de wedstrijdsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden.
Net als vorig jaar gaat deze prijs naar Lieja Koeman. Ondanks een blessure aan het begin van 2000 wist zij zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen en door te dringen tot de finale, waar ze een negende plaats veroverde met 17.96m.

De Albert Spree Beker wordt toegekend aan de junioratleet die zich door prestatie en gedrag op het gebied van de wedstrijdsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden. Rutger Smith maakte zijn favorietenrol tijdens het WK voor junioren meer dan waar door bij het kogelstoten met een nieuw persoonlijk en kampioenschapsrecord (19.48m) de titel te grijpen.

De Fanny Blankers-Koen Plaquette wordt toegekend aan de junioratlete die zich door prestatie en gedrag op het gebied van de wedstrijdsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden. Marjolein de Jong ontvangt deze prijs omdat zij het afgelopen jaar het 12 jaar oude Nederlands juniorenrecord op de 400m horden verbeterde. Tijdens de wereldkampioenschappen voor junioren won zij op dit onderdeel de zilveren medaille.

De Veteranenbeker wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op het gebied van de veteranenatletiek in een kalenderjaar of een reeks van jaren op bijzondere wijze heeft onderscheiden. Bij de vrouwen gaat de beker naar Tilly Jacobs. Zij is al tien jaar lang toonaangevend op de sprintnummers met o.a. Nationale records op de 200m en 400m. Ook internationaal behoort zij al vele jaren tot de wereldtop.
De veteranenbeker bij de mannen wordt uitgereikt aan Erik Oostweegel die in het jaar 2000 het wereldrecord op de 100m verbeterde naar 10.84 sec. Oostweegel is dit jaar veteraan geworden en meteen al de snelste man ter wereld in zijn categorie.

De Frans Jutte Trofee wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op het gebied van het jurywezen in een kalenderjaar of een reeks van jaren heeft onderscheiden. Deze prijs is toegekend aan Henk Kuipers. Hij is al dertig jaar actief als microfonist bij diverse grote wedstrijden waarbij hij zich onderscheidt door zijn grote kennis van de atleten en hun prestaties. Daarnaast vervult hij een belangrijke rol bij het opleiden van een nieuwe generatie microfonisten in Nederland.

De Wim de Beer Plaquette wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op organisatorisch gebied in een kalenderjaar of een reeks van jaren op bijzondere wijze heeft onderscheiden. Dit jaar heeft het bestuur gekozen voor Delta Lloyd vanwege de prominent ondersteunende rol die deze organisatie heeft voor de atletiek in Nederland gedurende de afgelopen vier jaren. Delta Lloyd heeft ondersteuning geboden, onder andere als hoofdsponsor van de KNAU, diverse Nederlandse kampioenschappen, het Delta Lloyd Cross Circuit, de Delta Lloyd Amsterdam Marathon, de Adriaan Paulen Memorial, de loopsport in het algemeen en een selectie van topatleten. Ook de komende jaren worden de meeste van de activiteiten gecontinueerd.

De Michiel van de Wege Sculptuur wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op het gebied van de recreatieve atletiekbeoefening in een kalenderjaar heeft onderscheiden. De Zevenheuvelenloop krijgt deze prijs vanwege de innovatieve activiteiten om een breed publiek van de loopsport te laten genieten. Zij introduceerden onder andere:
* een combinatie-inschrijving van de wedstrijd met een treinreis;
* de Championchip voor een betere individuele tijdregistratie;
* gratis deelname bij inschrijving via internet.