Gemeente Papendrecht


* Meedenken over nieuwe burgemeester

* Projectie gemeentewinkel

* WOZ: uw huis op de juiste waarde geschat

Meedenken over nieuwe burgemeester
Na het vertrek van burgemeester E. Tuijnman naar de gemeente Overbetuwe is een vertrouwenscommissie gestart om de commissaris van de Koningin te adviseren over het benoemen van een nieuwe burgemeester.
Hoewel nog geen burgemeesters worden gekozen,wil de vertrouwenscommissie wel graag inwoners van Papendrecht de kans bieden bij te dragen aan de profielschets voor een nieuwe burgemeester. Alleen het is kort dag: voor maandag 15 januari moet de profielschets gereed zijn.
Daarom kunnen tot woensdag 10 januari via onder meer deze site suggesties voor de profielschets worden aangeleverd (denk bijvoorbeeld aan eigenschappen als zich kunnen inleven in het karakter van de plaatselijke bevolking, bestuurlijk inzicht, goede contacten met inwoners en lokaal bedrijfsleven en bereidheid tot regionale samenwerking en karaktereigenschappen als contactuele eigenschappen, grote mate van betrokkenheid en een open instelling).
Buiten deze site kan schriftelijk gereageerd worden door een briefje te sturen aan de gemeente Papendrecht, t.a.v. de heer A. Boer, Postbus 11 3350 AA Papendrecht (het briefje in de bus stoppen of afgeven bij de receptie in het raadhuis mag natuurlijk ook).
Telefonisch reageren kan tussen 09.00 en 16.00 uur en via nummer 6418341 (A. Boer) of nummer 6418833 (mw. E, Specken-Hillenga). Faxen kan aan nummer 6418316. Eventuele e-mail kan gezonden worden aan j.boer@papendrecht.nl en tot slot bestaat de mogelijkheid tot inspreken. Maandag 15 januari wordt namelijk de profielschets besproken in de commissie Algemene bestuurlijke en economische aangelegenheden. Bezoekers kunnen gebruik maken van het spreekrecht, als zij willen reageren op de concept-profielschets. Zij moeten dat voor de vergadering begint even melden aan de voorzitter, mevrouw W.E. de Koning-Pierens.

De vertrouwenscommissie is benieuwd naar ideeën en inzichten van de inwoners van Papendrecht.

Projectie gemeentewinkel in raadhuis
In de hal van het raadhuis is het ontwerp voor de toekomstige gemeentewinkel te zien. Bezoekers kunnen via een levensgrote projectie op de muur zien hoe de gemeentewinkel er medio 2001 komt uit te zien. In de gemeentewinkel kunnen bezoekers van het raadhuis terecht voor een groot gedeelte van de gemeentelijke producten. Het gaat dan niet alleen om paspoorten en aangiften van geboorten, maar ook om producten op het gebied van onder meer bouwen en wonen, huursubsidie en parkeervergunningen. Overigens kunnen inwoners van Papendrecht al enige tijd op de begane grond terecht voor het aanvragen van huursubsidie. De gemeente streeft met de realisering van de gemeentewinkel naar vergroting van de toegankelijkheid en een verdere verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening.

WOZ: uw huis op de juiste waarde geschat
Elke vier jaar wordt de waarde in alle gemeenten in ons land opnieuw vastgesteld. Eigenaren en gebruikers van een onroerende zaak ontvangen begin 2001 een brief, de zogenaamde WOZ-beschikking, waarin de waarde wordt vastgesteld. De wet schrijft voor dat de waarde wordt bepaald aan de hand van een peildatum. Voor de herwaardering die nu plaatsvindt is dat 1 januari 1999. De nieuwe waarden gelden voor het belastingtijdvak van 2001 tot en met 2004. Deze waarde wordt ook gebruikt voor de bepaling van andere heffingen: inkomstenbelasting, vermogensbelasting en waterschapslasten.

Gemeentelijke taken
De gemeente voert allerlei taken uit die het mogelijk maken om plezierig te wonen (straten aanleggen, paspoortverstrekking, subsidieverstrekking, brandweer). Al die taken kosten geld. Een groot deel van dat geld komt van het Rijk. Van elke honderd gulden die de gemeente uitgeeft, komt vijftien tot twintig gulden van de gemeentelijke belastingen. De onroerende-zaakbelasting (OZB) is de belangrijkste gemeentelijke belasting. De hoogte van die belasting wordt bepaald door de waarde van uw woning of bedrijfspand en het tarief van de belasting. Er is een belasting voor eigenaren van onroerende zaken en een belasting voor gebruikers, bijvoorbeeld huurders.

Beoordeling
Inmiddels heeft de gemeente vele woningen en bedrijfspanden die in het laatste halfjaar 1998 en het eerste halfjaar 1999 zijn verkocht, laten bezoeken door een taxateur. De betaalde koopsommen zijn in het Kadaster vastgelegd. Maar waarvoor is er betaald? Voor een huis dat in optimale staat verkeerde, of betrof het wellicht een woning waarvoor een uitgebreide renovatie was vereist? De taxateur bespreekt dit met de eigenaar/bewoner en maakt een beoordeling.

Wie stelt de WOZ-waarde van uw onroerende zaak vast? Ingevolge de wet wordt de WOZ-waarde van onroerende zaken vastgesteld door de heffingsambtenaar van de gemeente. Dit gebeurt op advies van de taxateur. De gemeente Papendrecht maakt gebruik van de diensten van het taxatiebureau Kafi B.V. Welke factoren zijn van invloed op de hoogte van de WOZ-waarde van woningen?
De taxateurs houden bij de herwaardering onder meer rekening met de volgende factoren:

- de ligging van het pand, de buurt waarin het pand is gelegen;
- het bouwjaar van het pand;

- de grootte (inhoud) van het pand;

- de grootte van de bijbehorende tuin;

- de soort woning (rijwoning, appartement, vrijstaande woning enz.);

- de aanwezigheid van belangrijke bijgebouwen zoals bijvoorbeeld garage, carport en berging/schuur;

- de aanwezigheid van bijzondere kenmerken, waardoor het pand afwijkt van vergelijkbare panden (bijvoorbeeld liggingshoogte, dakkapel, serre, dubbel glas);

- bijzondere omstandigheden die van belang zijn voor de waarde: bijvoorbeeld bodemverontreiniging en gebruik van bepaalde bouwmaterialen.

Naar verwachting zijn de nieuwe WOZ-waarden begin 2001 bekend. Nadat de gemeenteraad de nieuwe tarieven van de onroerende-zaakbelastingen heeft vastgesteld, berekent de gemeentelijke afdeling Belastingen hoeveel
onroerende-zaakbelasting u moet betalen.

Voorlichting
De gemeente streeft naar een optimale voorlichting. Tot het moment waarop de beschikkingen worden afgegeven (begin 2001), wordt u geïnformeerd over de waardering van uw woning. Waardering van niet-woningen vindt plaats op een andere wijze en valt daarmee buiten het bestek van deze WOZ-rubriek.
Informatie en vragen
Informatie wordt niet alleen via de wekelijkse rubriek "Uw huis op de juiste waarde geschat" in het gemeentenieuws in het Papendrechts Nieuwsblad gegeven, maar ook in de informatiemap in de burgerleeskamer van het raadhuis.
Voor vragen kan contact worden opgenomen met de gemeente! Dit is mogelijk:


* telefonisch (078-6418326, 6418324, 6418325 of 6418332);
* persoonlijk (raadhuis 2e etage kamer 208);
* schriftelijk (Gemeente Papendrecht, Markt 22, 3351 PB Papendrecht);

* per e-mail (info@papendrecht.nl).