Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Adequate uitvoering

Een adequate uitvoering van het SZW-beleid komt ten goede aan de doelstellingen van dat beleid: activeren en het bevorderen van uitstroom, het waarborgen van een minimum bestaansvoorziening en handhaving oftewel het bestrijden en voorkomen van misbruik.

Bij een adequate uitvoering gaat het niet alleen om de rechtmatigheid van de bijstandsuitgaven, maar ook om een doeltreffende uitvoering van de wet (wordt het doel ook werkelijk bereikt).

Uitgangspunt is dat gemeenten de uitvoerders van de wet zijn en dat een grotere bestuurlijke rol van gemeenten van belang is voor de aansturing van de uitvoering. De verantwoordelijkheid van de uitvoering berust bij burgemeester en wethouders. Deze uitvoering gebeurt in medebewind; er is dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid van Rijk en gemeenten, waarbij het Rijk de kaders voor de uitvoering van de wet vaststelt en gemeenten daaraan invulling geven via de lokale beleidsvrijheid. Ook regelen gemeenten de technische vereisten die nodig zijn om de wet te kunnen uitvoeren.