Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Handhaving

Het bestrijden en voorkomen van misbruik - ofwel handhaving - is een belangrijke voorwaarde in het kader van de inkomenswaarborg, waarbij een sociaal minimum geboden wordt aan mensen die daadwerkelijk op deze laatste voorziening zijn aangewezen.

Misbruikbestrijding vergroot het maatschappelijk draagvlak van de bijstandvoorziening. Een adequaat ingerichte uitvoeringsorganisatie waarbinnen men alert is op fraude, draagt bij aan het terugdringen van misbruik.
Onder handhaving valt al het beleid dat gericht is op beperking van misbruik. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen preventief en repressief beleid. Preventief beleid vormt een belangrijk onderdeel van misbruikbestrijding, immers: voorkomen is beter dan genezen. Voorkomen moet worden dat mensen die onterecht een beroep doen op de Algemene Bijstandswet toch een (te hoge) uitkering ontvangen. Alle activiteiten gericht op preventie kunnen gerekend worden tot de zogenaamde `poortwachtersfunctie', dat wil zeggen de bewaking van de toegang tot de bijstand en de controle op het recht op bijstand bij het `zittende bestand' bijstandscliƫnten. Het repressief beleid, gericht op misbruikbestrijding, omvat onder andere de toepassing van het sanctie-instrumentarium en de terug- en invordering van fraudeschulden.