VU ziekenhuis


Aandacht voor inzet tijdens ramp in Volendam

Minister Borst bezoekt hulpverleners VU medisch centrum

Op maandag 8 januari bezoekt minister Borst van Volksgezondheid het VU medisch centrum in Amsterdam. Zij spreekt daar met leden van de drie traumateams van ons ziekenhuis en medewerkers van afdelingen spoedeisende hulp, anesthesiologie, IC-afdelingen en de OKs en met enkele medewerkers van de ambulancediensten die allen in de nieuwjaarsnacht assistentie hebben verleend tijdens de ramp in Volendam. Minister Borst informeert zich met dit bezoek over de inzet van deze hulpverleners. Ook brengt zij een bezoek aan de slachtoffers uit Volendam die zijn opgenomen in het VU medisch centrum.

Tijdens de nieuwjaarsnacht zijn drie VU traumateams, samen met een traumateam van het UMCU, ingezet bij de hulp aan de slachtoffers van de brand in disco De Hemel in Volendam. Deze teams bestonden uit anesthesisten, anesthesie verpleegkundigen, spoedeisende hulp verpleegkundigen en een chirurg. Zij waren als een van de eerste medische hulpverleners ter plekke. Een twintigtal slachtoffers is door hen ter plaatse geïntubeerd, beademd en gestabiliseerd.

Omdat de drie VU traumateams in Volendam hulp boden, zijn in eerst instantie veel slachtoffers naar andere ziekenhuizen vervoerd. In de loop van de nacht zijn zestien slachtoffers op de afdeling spoedeisende hulp van het VU medisch centrum binnengebracht. Twaalf van hen zijn op een IC-afdeling opgenomen. Drie van deze patiënten konden diezelfde nacht na behandeling naar huis. Later die nacht zijn drie patiënten overgebracht naar brandwondencentra in Brussel en Leuven omdat zij specialistische brandwondenzorg nodig hebben. De hulp ter plaatse is in goed overleg en in samenwerking met de centrale ambulance dienst, politie en brandweer geboden.

Meer informatie
Het bezoek vindt plaats vanaf 10.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Jan Spee of Harry te Walvaart, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 04/01/01
dienst public relations & voorlichting prv@azvu.nl