LTO Nederland

Boeren verontwaardigd over hogere belasting achteraf op voorraad rode diesel

Donderdag 4 januari 2001 - Boeren hebben verontwaardigd gereageerd op een actie van de douane om de hogere belasting op dieselolie ook te innen op hun voorraad rode diesel. Juist nu de bedrijfsresultaten in met name de akkerbouw onder grote druk staan, worden ze verrast door de hogere heffing-achteraf, die ze bovendien snel moeten betalen. LTO-Nederland wil op korte termijn overleg hierover staatssecretaris Bos (Financiën). De landbouworganisatie heeft Bos in een brief al gevraagd om een streep te halen door de verhoogde energiebelasting, die boeren verschuldigd zouden zijn over de dure diesel die ze vorig jaar hebben gekocht. Met het oog op nader overleg adviseert LTO boeren om te wachten met betalen.

De verhoging van de regulerende energiebelasting (REB), die met ingang van het nieuwe jaar is doorgevoerd, geldt ook op opgeslagen rode diesel. Het aangifteformulier viel bij talloze boeren vlak voor kerst in de bus met het verzoek om vóór 8 januari 2001 aangifte te doen en de extra belasting voor het eind van de maand te betalen. De heffing-achteraf is veel boeren in het verkeerde keelgat geschoten.

Collega's die destijds geen vergunning hebben aangevraagd voor het bezit van rode diesel, kregen niets in de bus maar moeten hun opgeslagen liters diesel alsnog zelf melden en - boven een bepaalde hoeveelheid - eveneens de extra REB-heffing betalen. LTO noemt de maatregel onrechtvaardig. Boeren voelen zich volgens de landbouworganisatie overvallen door de maatregel, waarover op geen enkele wijze is gecommuniceerd.

LTO-Nederland gaat er vanuit, dat in de prijs van aangeschafte brandstoffen alle verschuldigde accijnzen zijn opgenomen. Voorzitter Doornbos noemt de actie met de naheffing pijnlijk en eenzijdig. Door de gestegen energieprijzen was de diesel ook voor akkerbouwers extra duur, terwijl ze het afgelopen najaar meer hebben verbruikt dan normaal. Daarnaast is de prijs nu weer flink gezakt.

Doornbos: 'Door deze maatregel wordt vooral de agrarische sector onevenredig getroffen. De zin van deze maatregel ontgaat me. Enkele maanden geleden bestond wel enig begrip bij Financiën voor de lastenverzwaring voor boeren door de hoge energieprijzen. Compensatie bleef echter uit. Terugsluizing van de hogere REB via de inkomstenbelasting levert voor de meeste boeren amper wat op, omdat de bedrijfsresultaten in meerdere plantaardige sectoren flink zijn gekelderd'.

Nadere informatie: Arjen Sukkel (tel. 070-3382767) en Aike Maarsingh (tel. 06-53902860)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)