KERKEN IN ACTIE

SoW-kerken spreken medeleven uit met getroffenen Volendam

Utrecht, 4 januari 2001

Persbericht

Samen op Weg-kerken spreken medeleven uit met getroffenen Volendam

De landelijke Samen op Weg-kerken sturen deze week een brief naar alle diaconieën van de Samen op Weg-kerken in Nederland. In deze brief roepen ze diaconieën ertoe op om in de kerkdiensten op zondag 7 januari aanstaande voorbede te doen voor allen die door de ramp in Volendam zijn getroffen, om op die manier hun medeleven te betuigen. Daartoe wordt bij de brief een Kyriegebed aangereikt.

Daarnaast hebben de Samen op Weg-kerken een brief aan de gereformeerde, hervormde en lutherse diaconieën in Volendam gestuurd, waarin ze hun medeleven met de getroffenen uitspreken: 'Wij condoleren de nabestaanden en spreken ons medeleven uit met de gewonden en alle anderen die door deze ramp zijn getroffen. Ook de hulpverleners wensen wij in de komende tijd sterkte. Ook voor hen geldt dat zij hun ervaringen nog lang met zich zullen meedragen. Wij leven mee met de jongeren die getroffen zijn, met hun familie en vrienden. De hele gemeenschap is hierdoor getroffen. Tegelijkertijd beseffen we dat ons begrip hier tekortschiet. Het is niet voor te stellen welke gevolgen een dergelijke ramp, ook in de toekomst, kan hebben in de Volendamse gemeenschap.'

Meer informatie kunt u krijgen van Henk van IJken (030) 880 17 91 of Duca de Bruijn (030) 880 18 75.

Bijlage 1: Brief aan de hervormde, gereformeerde en lutherse diaconieën in Edam/Volendam.

Utrecht, 3 januari 2001

Aan: de gereformeerde, hervormde en lutherse diaconieën in Edam/Volendam

Met ontzetting hebben we in het Landelijk Dienstencentrum van de Samen op Weg-kerken en in het Regionale Dienstencentrum Noord-Holland kennis genomen van de ramp die zich in de nieuwjaarsnacht heeft voltrokken in Volendam.
Middels deze brief condoleren wij de nabestaanden en spreken ons medeleven uit met de gewonden en alle anderen die door deze ramp zijn getroffen.
Ook de hulpverleners wensen wij in de komende tijd sterkte. Ook voor hen geldt dat zij hun ervaringen nog lang met zich zullen meedragen.

Wij leven mee met de jongeren die getroffen zijn, met hun familie en vrienden. De hele gemeenschap is hierdoor getroffen. Tegelijkertijd beseffen we dat ons begrip hier tekortschiet. Het is niet voor te stellen welke gevolgen een dergelijke ramp, ook in de toekomst, kan hebben in uw gemeenschap.

Wij vragen de diaconieën van de Samen op Weg-kerken in Nederland een voorbede te doen, om op die wijze hun medeleven te betuigen.

Uit eerdere rampen hebben wij geleerd dat met name ook kerken een belangrijke rol kunnen spelen bij de ondersteuning van ieder die is getroffen. Wij wensen u hierbij veel sterkte en wijsheid toe en proberen de daarvoor noodzakelijke hulp te verlenen. Met het besef dat wij sprakeloos staan bij een ramp van een dergelijke omvang wensen u Gods nabijheid in deze en in de komende tijd.

Jaspert Slob
Directeur MDO

Bijlage 2: Brief aan alle diaconieën van de Samen op Weg-kerken in Nederland.

Utrecht, 3 januari 2001

Aan de diaconieën van:

- de Nederlandse Hervormde Kerk

- de Gereformeerde Kerken in Nederland

- de Evangelisch-Lutherse Kerken in het Koninkrijk der Nederlanden
Met ontzetting hebben we in het Landelijk Dienstencentrum van de Samen op Weg-kerken en in het Regionale Dienstencentrum Noord-Holland kennis genomen van de ramp die zich in de nieuwjaarsnacht heeft voltrokken in Volendam. Wij condoleren de nabestaanden en spreken ons medeleven uit met de gewonden en alle anderen die door deze ramp zijn getroffen. Ook de hulpverleners wensen wij in de komende tijd sterkte. Ook voor hen geldt dat zij hun ervaringen nog lang met zich zullen meedragen. Wij leven mee met de jongeren die getroffen zijn, met hun familie en vrienden. De hele gemeenschap is hierdoor getroffen. Tegelijkertijd beseffen we dat ons begrip hier tekortschiet. Het is niet voor te stellen welke gevolgen een dergelijke ramp, ook in de toekomst, kan hebben in de Volendamse gemeenschap.

We vragen u om in de kerkdiensten op zondag 7 januari aanstaande voorbede te doen voor allen die door de ramp in Volendam zijn getroffen, om op die manier uw medeleven te betuigen. Als handreiking sturen wij een Kyriegebed dat speciaal voor deze gelegenheid is geschreven.

Jaspert Slob
Directeur MDO


04 jan 01 09:38