FNV

Journalistenfederatie steunt stakers Tsjechische tv mondiaal - Mascha.Spanjers@fnv.nl

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) geeft volledige steun aan de stakers bij de Tsjechische televisie. De actievoerders hebben het werk neergelegd uit protest tegen de benoeming van de nieuwe directeur Jiri Hodac, die volgens de journalisten persvrijheid om zeep helpt. De Internationale Federatie van Journalisten, http://www.ifj.org (IFJ), die 450.000 journalisten in 100 landen vertegenwoordigt, geeft volledige steun aan de stakers bij de Tsjechische televisie in Praag. De actievoerders hebben het werk neergelegd uit protest tegen de benoeming van de nieuwe directeur bij de Tsjechische tv Jiri Hodac, die volgens de journalisten de democratische persvrijheid om zeep helpt.

IFJ
De IFJ, het internationale beroepssecretariaat voor journalisten, roept de Europese Unie en de Raad van Europa op druk uit te oefenen op de Tsjechische autoriteiten om de "zuiveringen" die Hodac bij de tv-redactie en het management heeft doorgevoerd, terug te draaien. "Dit is het moment van de waarheid voor persvrijheid en democratie," aldus Aidan White, algemeen secretaris van de IFJ, "de strijd van Tsjechische journalisten en de media staf is gericht tegen censuur en manipulatie van de media door de politiek. Ze hebben de steun van journalisten uit heel Europa en de rest van de wereld." Ook de Europese Journalisten Federatie heeft zich bij de oproep aangesloten. De komende dagen zenden de IFJ en de EFJ een missie naar Praag om de stakers te ondersteunen.

Steunbetuigingen kunnen worden gestuurd naar Jan.Molacek@Czech-tv.cz (Jan Molacek), van de Tsjechische televisie of naar de Tsjechische journalistenbond sncr@mbox.vol.cz (SNCR).

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .