Provincie Noord-Holland

Week 1

Beroep gemeente Castricum niet ontvankelijk verklaard

De commissaris van de Koningin in Noord-Holland. prof. dr. J.A. van Kemenade, heeft in overeenstemming met procureur-generaal mr. J.A. Hulsenbek het beroep van de burgemeester van Castricum op de afwijzing van een subsidieaanvraag voor meer politiezorg (door de aanstelling van drie extra politiesurveillanten) niet ontvankelijk verklaard.
De gemeenteraad van Castricum had bij het Regionaal College van de politieregio Kennemerland f 400.000,- gevraagd uit het eigen vermogen van de politieregio, om de politiezorg op peil te brengen. De politieregio had dit verzoek medio 2000 afgewezen. De gemeente ging hiertegen in beroep. Op 8 december heeft hierover een hoorzitting plaatsgehad in het provinciehuis. Daarbij bleek dat het beroep niet ontvankelijk kan worden verklaard, omdat het is ingediend door de burgemeester, mede namens de gemeenteraad, en niet, zoals is voorgeschreven, door de gemeenteraad. De bevoegdheid van de raad was niet aan de burgemeester gedelegeerd. Ook is geen expliciet raadsbesluit genomen om in beroep te gaan. De instemming van een raadscommissie met het instellen van beroep kan niet gelden als een raadsbesluit. Ook is niet tijdig gebruik gemaakt van aan de gemeente geboden gelegenheid het vormverzuim te herstellen.
In de brief waarin de commissaris zijn beslissing toelicht wordt overigens ook ingegaan op de inhoud van het beroep, te weten de zorgen van de gemeenteraad over de veiligheidszorg in de gemeente. Die zorgen worden, hoewel realistisch vanuit het oogpunt van de gemeente Castricum, als subjectief argument beschouwd. In dit licht wordt de vraag gesteld waarom de gemeente, indien de situatie onaanvaardbaar werd geacht, niet zelf extra middelen voor de gewenste politiesterkte heeft bestemd, zoals ook door een aantal andere gemeenten in de regio is gedaan.
Uit de politiemonitor 1999 blijkt dat de gemeente Castricum qua politiezorg niet significant veiliger of onveiliger is dan de rest van de regio. Door het subsidieverzoek af te wijzen is dan ook geen situatie ontstaan waardoor het veiligheidsniveau zal afnemen. In zijn brief merkt de commissaris op dat het besluit van het regionaal college om de subsidieaanvraag niet te honoreren, niet op onaanvaardbare wijze afbreuk doet aan de goede politietaak in Castricum.
Ook wordt geconstateerd dat de gemeente met het beleidsplan en begroting van de politieregio heeft ingestemd; voorafgaand aan het vaststellen daarvan had de wens om extra inzet ingebracht kunnen worden.
Verder wordt geconstateerd dat het regionaal college de gemeenteraad rechtstreeks had moeten informeren over de afwijzing van het subsidieverzoek .

Inlichtingen: Peter Heemskerk, bureau Communicatie, tel. (023) 514 40 10